Vaata, kas sinu laps liigub Maailma Terviseorganisatsiooni uute soovituste järgi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Laps ei tohiks liikumatus asendis veeta korraga üle tunni aja.
Laps ei tohiks liikumatus asendis veeta korraga üle tunni aja. Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Antonio Guillen Fernández

Alla viieaastased lapsed peaksid võimalikult vähe aega veetma istuvas asendis ekraanide jälgimisele, et nautida paremat unekvaliteeti ja kasvada tervislikult, soovitab Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).

WHO juhataja Tedros Adhanom Ghebreyesuse sõnul on otsused väikeste laste kasvatamisel nende edasise tervise jaoks määravad. Varases lapsepõlves toimub kiire areng, mil pere elustiilimustritega saab lapse head tervist soodustada.

Organisatsiooni eksperdid panid kokku uued soovitused alla viieaastaste laste füüsilise aktiivsuse, istudes veedetud aja ja une jälgimiseks.

Alla üheaastased imikud

  • Lapsed peaksid olema füüsiliselt aktiivsed päeva jooksul mitu korda erinevatel viisidel - mida rohkem, seda parem. Imikutele sobib interaktiivne mäng põrandal. Lapsed, kes ei ole veel liikuvad peaksid ärkveloleku ajast veetma vähemalt 30 minutit kõhuli asendis.
  • Lapsed ei tohiks olla liikumatus asendis üle tunni aja korraga. See hõlmab aega lapsevankrites, kärudes, söötmistoolides või seotuna hooldaja külge.
  • Selles vanuses ei ole soovitatav ekraanide vaatamine. Istumisel ajal julgustatakse last kaasama lugemisse ja lugude jutustamisesse.
  • 14–17 tundi kvaliteetset und kuni kolmekuusele lapsele, 12–16 tundi kuni 11kuusele imikule, kuhu on arvestatud ka uinakud.

3–4aastased lapsed

  • Peaksid päeva jooksul veetma vähemalt 180 minutit tehes erinevaid füüsilisi tegevusi, mis on päeva peale ära jaotatud.
  • Erineva intensiivsusega tegevuste hulgas peaks vähemalt 60 minutit olema mõõduka kuni jõulise tugevusega füüsiline tegevus.
  • Laps ei tohiks liikumatus asendis või istudes veeta rohkem kui ühe tunni korraga. Ekraani taga istudes võiks veeta vähem kui tunni päevas. Istumise ajal on soovituslik tegeleda lugemise või jutustamisega.
  • 10–13 tundi kvaliteetset und, mille hulgas võib olla uinak. Samuti tuleks jälgida, et lapsel on regulaarsed une ja magamamineku ajad.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles