Noor naine räägib, kuidas on elada ravimatut jalaturset põhjustava haigusega

PM Tervis
Copy
Alison vallutab maailma kompressioonimähisega.
Alison vallutab maailma kompressioonimähisega. Foto: Kuvatõmmis Instagramist

17-aastasel Alison Mahoney`l diagnoositi 2004. aastal lümfödeem – seisund, mis põhjustab ühe või mõlema käe või jalgade turset. Seda haigust ei saa välja ravida, ja noor naine on kasutanud seisundi leevendamiseks kompressioonrõivastust. See hõlmab tursunud vasaku jala pigistamist omalaadsesse mähisesse.

Mahoney diagnoos ja ravi kõigutasid tema enesekindlust, muutes ta oma väljanägemise suhtes väga eneseteadlikuks, vahendab ajakiri Health. Olukorraga leppides suutis ta aga paljut. Kandes jala ümber kompressioonimähist, on Mahoney osalenud poolmaratonidel, triatlonil ja sprinttriatlonil.

Mahoney on tõendus, et aktiivset elustiili saab jätkata ka pärast haigusdiagnoosi.

Maailmas on umbes 180–250 miljonit lümfödeemiga inimest. Kuidas see tekib? Lümfödeem võib olla tingitud lümfisõlmede kahjustumisest või eemaldamisest. Seda põhjustab lümfisüsteemi blokeerumine. Lümfide blokeerumine takistab lümfivedeliku voolamist ja vedeliku kogunemine põhjustab turse. Lümfödeem on vähiravi sage tagajärg. 

Haigusseisundi varajane diagnoosimine, samuti kahjustatud jäseme või jäsemete eest õigesti hoolitsemine võib aidata kontrollida seisundit, millele ei ole ravi.

Kompressioonrõivaste kasutamine on üks paljudest olemasolevatest ravivõimalustest. Teine võimalus on massaaž, millega eemaldatakse tursunud kudedesse toppama jäänud lümfivedelik. Seda peaksid aga vältima trombide tekkele aldis patsiendid.

Üks ravivõimalus, mida ka Mahoney omal nahal on proovinud, on füüsiline aktiivsus. Kerge treening, mille käigus liigutatakse kahjustatud jäsemeid, võib soodustada lümfivedeliku liikumist ja valmistada ette igapäevasteks ülesanneteks nagu poest toidukottide koju tassimine. Harjutused ei tohiks olla pingelised, vaid keskenduma käe – või jalalihaste kergele kokkutõmbumisele.

Mahoney ütleb, et treening on teda tohutult aidanud. «Fitness ja treening on aidanud mul tunda end enesekindlalt. Ma armastan seda, kuidas tunnen end pärast treeningut. Põhimõtteliselt ma mõtlen, et olgu, mul on midagi viga, aga ma saan ju liikuda! Pealegi aitab füüsiline aktiivsus fümfivedelikul liikuda ja hoiab mind tervena, nii et juba see on võit.»

Lisaks tegeleb noor naine nüüd kulturismiga, mille kogukond on teda toetanud ja julgustanud. «Võistluspäeval olid kõik väga kenad. Ma ei tundnud kordagi, et mulle oleks vaadatud ülevalt alla, kuna mul on lümfödeem.

Kõikidel on midagi viga. Julge saada abi, õpi olukorda haldama ja siis mine eluga edasi,» utsitab Mahoney.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles