Tallinki pardal esines uus leetrite juhtum

PM Tervis
Copy
Leetrihaige sõitis Tallinki laevaga Eestist Soome.
Leetrihaige sõitis Tallinki laevaga Eestist Soome. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

Soome tervishoiuametnikud teatasid Põhja-Karjalas ja Vantaas viimastel päevadel kahest sisse toodud ja sõltumatust leetrite juhtumist. Üks haigestunutest reisis 26. aprillil Tallinki laevaga Tallinnast Helsingisse.

Soome terviseameti THL andmeil esines Vantaas leetritesse haigestumise juhtum täiskasvanul, kes oli saanud ühe annuse vaktsiini. Isik reisis reedel, 26. aprillil kell 19.30 Tallink Megastari laeval Tallinnast Helsingisse. Outbreak News Today vahendab, et liinil sõitnud isikutel soovitatakse kontrollida, kas neil on vajalikud leetrivaktsiinid tehtud. Vajaliku kaitse tagavad kaks vaktsiinidoosi.

Teisel puhul esinesid leetrid vaktsineerimata imikul Põhja-Karjalas, kes oli reisinud 26. aprillil Moskvast Soome.

Leetrid on äge, enamasti lapseeas põetav nakkushaigus, mille põhjustajaks on paramüksoviirus, kirjutab Kliinik.ee. Haigus levib peamiselt piisknakkusena, kuid haigestumine on võimalik ka otsese kontakti teel haigega, sest viirust leidub neelu, nina ja silmade limaskestadel, isegi pisarates. Umbes 10 päeva pärast nakatumist tekivad haigusnähud – palavik, tugev köha, nohu ning silma sidekestapõletik.

Haige on nakkusohtlik 4–5 päeva enne ja 4 päeva pärast lööbimist. Kolmandad isikud ei kanna viirust edasi.

Tallinki kommunikatsioonijuht Katri Link kinnitab, et praeguseks ei ähvarda enam laeva pardal leetritesse haigestumise oht. «Leetrite pisik elab ilma kandjata õhus või pindadel vaid paar tundi ning seejärel hävib, seega nakkusohtu laevas tänaseks pole,» ütleb Link.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles