Õed soovivad jaanuaris alustada läbirääkimisi palkade tõstmiseks

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ester Pruuden.
Ester Pruuden. Foto: Toomas Huik

Täna otsustas Eesti Õdede Liidu volikogu pöörduda haiglate liidu ning sotsiaalministeeriumi poole, et alustada koos Eesti Tervishoiuala Ametiühingute Liiduga jaanuaris läbirääkimisi õendustöötajate ning hooldajate uue alampalgaleppe sõlmimiseks.


«Eesti Õdede Liit soovib alustada läbirääkimisi uue alampalgaleppe sõlmimiseks, et alates 2013. aastast õendustöötajate palk järk-järgult kasvama hakkaks. Ilma palgatõusuta ei ole võimalik tagada tervishoiuteenuste kättesaadavust ning ühiskonna jaoks on auasi viia õdede töötasu vähegi vastavusse tööpanuse ning vastutusega,» ütles õdede liidu president Ester Pruuden.

Alates 2008. aastast on kehtinud alampalgamäär õele, ämmaemandale ja tervishoiuteenust osutavale spetsialistile 3,83 eurot (60 krooni) tunnis (arvestuslikult 644 eurot kuus) ja hooldajale 2,11 eurot (33 krooni) tunnis (arvestuslikult 354 eurot kuus). 2009. aastal kärbiti tervishoiuteenuste hindasid kuue protsendi võrra, mis tõi kaasa õdede palgakärpe keskmiselt 15 protsendi ulatuses. Haigekassa nõustus alates 2012. aasta 1. jaanuarist tervishoiuteenuste hinnad ennistama.

«Oleme haiglajuhtidega palga taastamise küsimustes läbi rääkinud ning ootame mõistlikku koostööd ka nendelt haiglatelt, perearstikeskustelt ja teistelt õendusabi osutavatelt asutustelt, kus õdede palka on kohati vähendatud isegi enam kui kehtiv riiklik palgalepe lubab. Praegu peame läbirääkimisi tervishoiuasutuste tasandil kollektiivlepingute sõlmimiseks,» ütles Pruuden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles