Teadlane: inimkonna ära toitmiseks peab alustama tõuguvorstist ja putukajäätisest (7)

PM Tervis
Copy
Liha ei pruugi olla miljardite suude toitmiseks piisavalt ning globaalselt nälja seljatamiseks tuleb abi saada putukatelt.
Liha ei pruugi olla miljardite suude toitmiseks piisavalt ning globaalselt nälja seljatamiseks tuleb abi saada putukatelt. Foto: LEBLOND Catherine / PantherMedia / LEBLOND Catherine

Queenslandi Ülikool Lihateaduste professor Louwrens Hoffman uurib, kuidas saaks kasutada alternatiivseid valguallikaid nagu tõugud ja putukad.

Hoffman usub, et tavalistest kariloomadest ei piisa globaalse lihatarbe rahuldamiseks, nii et tuleb leida vähemalt täiendavaid valguallikaid, vahendab CNN.

«Suurim jätkusuutliku valgu tootmise potentsiaal on putukad ja uued taimsed allikad,» ütles ta.

Uuringud näitavad, et Lääne tarbijad, kel toob mõte putukate krõbistamisest kananaha ihule, on nõus neid sööma, kui loomse produkti tegelik pale on varjatud ja töödeldud – peidetud tuttavate lemmikute sisse.

«Näiteks on üks minu õpilastest loonud väga maitsva putukajäätise,» ütles teadlane.

Hiljuti läbiviidud uuringu kohaselt harrastatakse putukate söömist vähemalt 113 riigis. Dokumenteeritud on rohkem kui 2000 söödavat, on putukad saanud ÜRO heakskiidu, mis soovitab neid kui võimalikku lahendust ülemaailmsele toidupuudusele. Lisaks on nende kasvatamine keskkonnasõbralik ja selle tagajärjeks on murdosa gaasiheitmetest, mida põhjustab loomakasvatustoodang. Samas on nende valgusisaldus sarnane liha omaga, ehkki rasva – ja vitamiinisisaldus on liikide lõikes erinev.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles