Peenisest ilma jäänud mees: mõtlesin, et suren

PM Tervis
Copy
Instrumente ümberlõikuse tegemiseks.
Instrumente ümberlõikuse tegemiseks. Foto: General / ©2000 Credit:Topham Picturepoint

See pidi olema tema elus põnev peatükk, mehepõlve algus. Ootus muutus aga kiiresti põrgulikuks valuks ja nii jubedaks piinaks, et 16-aastane Sihle Mlungu leidis end plaanimas oma surma. Põhjus on muutumas Lõuna-Aafrikas tavaliseks.

Aituüksi Kaplinnas on üle tuhande peenistest ilma jäänud noore mehe, vahendab Health24. Sihle Mlungu ja ta sõbrad läksid rituaalseid ümberlõikusi läbi viivasse asutusse Lusikisiki, lootuses, et neist saavad selle järel lugupeetud hõimuliikmed. Noormeeste perekonnad ei olnud aga isegi teadlikud, et nad suundusid linna rituaalile.

Kaks Sihle sõpra surid ümberlõikuse tagajärjel.

Haiglas pidid arstid Sihle peenise eemaldama, kuna see oli sedavõrd ulatuslikult kahjustatud. Kohutavat valu ja meeleheidet tunda saanud Sihle tunnistab: «Mõtlesin, et hüppan kaljult alla ja kukun kividele. Mõnikord lootsin, et auto sõidab minust üle, aga ma ei olnud piisavalt julge, et neid asju teoks teha.»

Noore mehe elu muutus, kui ta kohtus Gugulethu Sirayi`ga, kel on abiprogramm neile, kes on jäänud «rituaalimeistrite» oskamatuse tõttu peenisest ilma.

Gugulethu korraldas Sihle'ile peenise rekonstrueerimise - operatsiooni, kus rasv, nahk, koed ja närvid võeti tema küünarvarrast ja kasutati peenise taastamiseks. Operatsioon kestab üheksa kuni 12 tundi.

Endine kogukonna tervishoiutöötaja Gugulethu pani alguse oma sihtasutusele pärast seda, kui avastas, et ümberlõikusel kannatada saanud saadetakse oma kogukonna keskele tagasi ilma igasuguse edasise abita.

Sihle peeniseoperatsioon läks hästi ja ta ei tundnud enda sõnul sellest taastuses valu, ehkki pidi pärast veetma kolm kuud haiglas. «Olen endiselt valust vaba. Saan teha kõike, mida normaalse peenisega mees. Mul on tüdruksõber ja oleme temaga seksuaalselt aktiivsed,» räägib ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles