Kevadine supertaim karulauk puhastab verd ja soolestikku, alandab kolesteroolitasetki

Liia Merino
, reporter
Copy
Karulaugukasvataja Katrin Luke kogemuse järgi kasvab karulauk aias ise, kui luua talle samasugused kasvutingimused nagu metsas.
Karulaugukasvataja Katrin Luke kogemuse järgi kasvab karulauk aias ise, kui luua talle samasugused kasvutingimused nagu metsas. Foto: Eero Vabamägi

Karulauk kasvab koduaias hästi, kui luua sellele samasugused kasvutingimused nagu looduses: kevadel palju niiskust, suvel rohu sees ning talvel puulehed huumuseks ja kaitseks kuivamise eest.

«Istikuid müüakse laatadel ja ka aianduspoodides, ka meie müüme,» juhendab Karepa ravimtaimeaia perenaine fütoterapeut Katrin Luke. «Seemneid saab osta poest. Need tuleks sügisel või juba juuli lõpus mulda panna, kuid mitte liiga sügavale. Minul poeseemnetega pole õnnestunud, aga ehk on nüüd paremad ja üritan jälle katsetada.»

Juulis on seemned valminud ja levivad inimese abil, kui sel kohal niita või lihtsalt sealt läbi käia. Sel ajal on karulaugu lehed juba kuivanud ja näha teda enam pole.

«Kui istutad karulaugu kalda peale, kannab vihm ja sulavesi seemneid edasi allapoole ning kallas saab mõne aastaga karulauku täis,» nimetab Luke hea nipi. «Eesaias olen paar korda ka trimmeriga suvel heki ääres suristanud ja seetõttu on nad nüüd ka murus, aga seal on niiske pinnas. Ja enne jaanipäeva me seal ei niida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles