Treener avaldab, millistel juhtudel on valkude tarbimine kohe pärast treeningut oluline

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Kui treenid esimese asjana hommikul, tasub peale trenni ka valgurikast toitu süüa.
Kui treenid esimese asjana hommikul, tasub peale trenni ka valgurikast toitu süüa. Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images

Hiljuti on küsimuse alla seatud kitsas ajavahemik, mille jooksul peale trenni tuleb valke tarbida ning olulisemaks peetakse valgutarbimist terve päeva jooksul. 

Treeninguentusiastid on aastaid pidanud oluliseks tarbida valke kohe peale trenni, et muuta lihaskasvu ja taastumist võimalikult efektiivseks, kirjutab treener Heather Marr portaalis Mind Body Green. Kõige olulisem osa treenimise ja toitumise juures on tema sõnul siiski jälgida, et päeva jooksul saadakse kätte vajalik makrotoitainete kogus.

Peale trenni söödud valgud on olulisimad hommikul tühja kõhuga treenijatele. Kui keha on terve öö söömata olnud, siis aitab umbes 30 grammi valku peale trenni lihaskasvu suurendada ja kataboolset seisundit ümber pöörata. Sel juhul tuleb kasuks kui peale trenni on võimalik kohe valgukokteil või mõni valgurikas toit haarata.

Kui inimene on aga enne treeningut juba söönud, sealhulgas tarbinud valke, muutub söömise ajastamine peale treeningut vähem tähtsaks. Sellisel puhul võib aminohapete jõudmine lihastesse oodata mitu tundi peale treeningut. See tähendab, et kui ei sööda vahetult peale treeningut, on kehal siiski võimalik kasutada aminohappeid varem söödud toidust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles