Nendel kehaosadel tekitab mesilase nõelamine kõige piinavamat valu (1)

PM Tervis
Copy
Mesilane.
Mesilane. Foto: Lauri Kulpsoo/Postimees/Scanpix

Mesilase ega herilase ohvriks ei taha ilmselt keegi meelsasti saada. Õnnetuseks on olemas üsna ligipääsetavad kehaosad, kus teeb putuka sutsakas lausa põrgulikku valu.

Mõneti on ehk putuka nõelamise ohvril isegi hea teada, et on teisi kehaosasid, kus on nõelamine veel valulikum, kirjutab Reader’s Digest. Kuigi valu on subjektiivne, on entomoloog Justin Schmidt siiski koostanud 80ndatel nõelamisindeksi. Schmidti nõelamisindeks mõõdab skaalal nullist neljani valu, mida tekitab 78 eri liiki putuka nõelamine. Cornelli Ülikooli magistrant Michael Smith, kes õpib just mesilaste käitumist, kasutas omaenda eksperimendis sedasama indeksit. Ta katsetas iseenda peal, kus on mesilase nõelamine kõige valulikum. Eksperiment avaldati ajakirjas National Geographic.

Katse tulemusel selgus, et kahtlemata tekitab iga nõelamine valu. 25 sutsakast olid aga kõige piinarikkamad need, mille mesilane oli sihtinud ninasõõrmesse, ülahuulde ja peenise peale. Kõige vähem valu tekitas nõelamine kuklale, õlavarde ning varba otsa. Smith kasutas pisut alternatiivsemalt valulikkuse skaalat ühest kümneni ning sai nõelata keskmiselt viis korda päevas. Siin tuleb jällegi märkida, et valu on subjektiivne ning ühe inimese andmed ei laiene automaatselt kõigile. Seega tasub samal alal veel uurimustöid korraldada, kuigi sarnase eksperimendi jaoks on ilmselt üsna keeruline vabatahtlikke leida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles