Ülevaatlik uuring tegi kindlaks peenise suurendamise tõenäosuse

PM Tervis
Copy
Peenist kunstlikult suurendada ei ole võimalik.
Peenist kunstlikult suurendada ei ole võimalik. Foto: Shutterstock

Mehe suguelundi suurust ei suuda mõjutada kirurgilised ega ka mittekirurgilised vahendid, pigem kujutavad need endast terviseriski, selgub uuest kokkuvõtlikust uuringust.

Enamik sellistest meetoditest pole ainult ebaefektiivsed, vaid võivad tekitada ka tõsiseid tüsistusi (suguelundi püsiv tuimus, deformatsioon, lühenemine või erektsioonihäired), edastab Independent. Valdavalt ei jää noa alla läinud või muud pentsikut vahendit kasutanud mehed ka tulemusega rahule.

Süsteemse ülevaate viisid läbi Londoni King’s College'i haigla uroloogid ja teadlased sama haigla psühhiaatria, psühholoogia ja neuroteaduse instituudist. Nad võtsid luubi alla 17 senist uuringut, kus oli kokku kirjeldatud 1192 mehe katseid kas kirurgiliselt või mittekirurgiliselt oma suguelundit suurendada. Uuringud, kus oli vähem kui kümme juhtumikirjeldust, jäeti ülevaatest välja.

Mittekirurgiliste vahenditena kasutatakse suguelundi suurendamiseks süstitavaid vahendeid ja vaakumseadmeid, mis muidu on käibel erektsioonihäirete ravis. Peamine kirurgiline meetod näeb ette peenisele sisselõike tegemist, kudede siirdamist ja peenise demonteerimist. Seesugused protseduurid võivad maksta mitukümmend tuhat eurot. Osa neist rahastab Suurbritannias haigekassa, kuid vaid meditsiinilisel näidustusel, näiteks trauma korrigeerimiseks, mitte pelgalt kosmeetilistel põhjustel.

Huvitaval kombel diagnoositakse peenise suurendamisest huvituvatel meestel vahel peenise düsmorfia, mis tähendab, et nad kujutavad ette endal liiga väikest suguelundit, kuigi tegelikkuses on see täiesti normaalse suurusega. Selline fakt ilmnes 2017. aasta peenise suurendamise kirurgia kokkuvõttest.

«Oma ülevaates leidsime, et üldiselt on ravitulemused väga kehvad, rahulolumäär on madal ning tüsistuste oht on suur. Suguelundi suurendamise võimalikkust toetavad väga napid tõendid. Läbida tuleks pigem korralik nõustamine, et mehed selle mõttega harjuks, mitte ei hakkaks jätkuvalt otsima võimalusi suguelundi suurendamiseks. Süstitavad ja kirurgilised meetodid pole kindlasti eetilised, kui neid teostatakse ilma kliiniliste uuringute olemasoluta,» kirjutasid teadlased.

Uuring avaldati meditsiiniajakirjas Sexual Medicine Reporting.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles