Uus uuring hoiatab: tripper võib levida ka keelega suudlemisel

PM Tervis
Copy
Kurgutripper levib pigem geimeeste seas.
Kurgutripper levib pigem geimeeste seas. Foto: Shutterstock

Gonorröa ehk tripper on üks levinumaid sugulisel teel levivaid nakkusi, kuid hoolimata eeldustest, et see levib vaid kokkupuutes genitaalidega, väidab värske uuring, et nakatuda võib ka ainuüksi suudeldes.

Prantsuse suudlus ehk keelega suudlemine võib olla seni tähelepanuta jäänud viis, kuidas infektsioon saab levida geimeeste ja biseksuaalsete meeste hulgas, edastab Independent. Gonorröa nakkus ilmneb nimelt ennekõige suguelunditel (seksuaalvahekorras olles), päraku ümbruses (anaalseksi tõttu) või kurgus (oraalseksi tõttu). Kurgunakkuse puhul on tegu orofarüngeaalse ehk n-ö kurgutripperiga.

Tripper muutub üha raskemini ravitavaks, räägitud on isegi «supertripperist», sest teatud haigustüved on muutunud antibiootikumide suhtes resistentseks ehk neid ei pruugi olla võimalik enam antibiootikumidega ravida. Tüüpiliselt soovitatakse nakatumise vältimiseks kasutada seksuaalvahekorras kondoomi, kuid Austraalia Melbourne’i teadlaste hinnangul võib uue teadusleiu valguses see nõuanne olla ebapiisav.

Teadlased kogusid kokku 3091 mehe terviseandmed perioodil 2016-2017, et analüüsida, kas kurgutripper saab levida ka ainuüksi suudlemise, mitte oraalseksi teel, nagu seni arvatud. Kõik analüüsitavad mehed olid geid või biseksuaalsed. See oli uuringu juhtivautori valitud kriteerium, kuna Austraalias on haigus märksa enam levinud nende hulgas võrreldes heteroseksuaalsete inimestega.

Osalejatel lasti täita küsimustik, kus nad kirjeldasid oma seksuaalseid harjumusi viimase kolme kuu jooksul – kas neil oli partnereid, kellega ainult suudeldi; seksiti, kuid ei suudeldud või tehti mõlemat. 95 protsenti meestest teatas, et neil oli vähemalt korra sel perioodil partner, kellega nad seksisid ja suudlesid. 70 protsenti tunnistas partneri olemasolu, kellega ainult suudeldi. 38 protsenti ütles, et neil oli vähemalt korra partner, kellega ainult seksiti.

Keskmiselt igal neljandal mehel oli kolme kuu vältel partner, kes sobitus kõikidesse nimetatud kategooriatesse. Vaid 1,4 protsendil meestest oli olnud n-ö suudlemispartner, kuid nende meeste hulgas oli väga kõrge gonorröa esinemise osakaal võrreldes nendega, kes olid partneriga vahekorras, kuid ei suudelnud.

Teadlased analüüsisid ka muid riskitegureid, kuid kaalukauss jäi siiski suudlemisel leviku kasuks. Kurgutripperi esinemise tõenäosus oli 46 protsenti kõrgem meeste seas, kes suudlesid kolme kuu jooksul nelja või enamat partnerit. 81 protsenti suurem risk oli neil, kes partneriga nii suudlesid kui olid ka vahekorras, võrreldes meestega, kel oli mõnes kategoorias üks või mitte ühtki partnerit.

Selle tõenäosuse alusel järeldasid teadlased, et kurgutripperi levik on võimalik ka ainuüksi keelega suudeldes. Samas rõhutasid nad, et uuring põhines vaatlusel ning seetõttu ei saa täpselt kinnitada põhjus-tagajärg seost. «Varemgi on oletatud, et gonorröa võib levida suudlemisel, kuid see riskifaktor on seni pigem tähelepanuta jäetud,» märkis juhtivautor Eric Chow Melbourne'i seksuaaltervisekliinikust. Ta lisas, et antiseptilise suuvee kasutamine võib aidata riski vähendada. Selle võimalikkust tuleb veel uuringutega kinnitada ning praegu uuribki tema meeskond, kas suuvesi on efektiivne vahend kurgutripperi ennetamisel. «Kui see töötab, oleks tegu odava ja lihtsa võimalusega igaühele,» lisas Chow.

Uuring avaldati meditsiiniajakirjas Sexually Transmitted Infections.

Loe ka neid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles