Suvereiside eel: soolenakkusi enneta korraliku hügieeniga, raskemaid tõbesid vaktsiiniga

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Perega reisil olles jälgi kindlasti toiduohutuse reegleid ning vii end kurssi sihtkohariigis levinumate tõbedega, mida Eestis ei pruugi esineda.
Perega reisil olles jälgi kindlasti toiduohutuse reegleid ning vii end kurssi sihtkohariigis levinumate tõbedega, mida Eestis ei pruugi esineda. Foto: Shutterstock

Peatselt saabuvatel suvekuudel on inimesed tihti kimpus n-ö mustade käte haigustega, mida saaks enamasti ennetada hügieeninõuetest kinni pidades. Kui on plaan välismaale reisida, tasub kindlasti tutvuda sihtkohas sagedamini levivate tõbedega ja end vajadusel vaktsineerida.

Kliima soojenemise tõttu võib muidu eksootilisi viirusi kohata ka lähemal. «Kliima soojenemisega on seostatud sääskedega leviva Lääne-Niiluse viirusinfektsiooni puhangut mullu Lõuna-Euroopas. Euroopa Liidu riikides esines 1503 juhtu ja 181 surmajuhtu, mida on vähemalt seitse korda rohkem kui varasematel aastatel,» avaldas nakkusarst. Samuti on kliima soojenedes laienenud Dengue, Zika ja Chikungunya viirust levitavate sääskede leviala kuni Lõuna-Euroopani. «Lähitulevikus ei ole siiski ette näha, et need haigused Eestis levima hakkaksid. Eksperdid jälgivad hoolega aga Läänemere soojenemist, kuna see loob hea võimaluse sooleinfektsiooni põhjustavale Vibrio bakterile siin puhangute põhjustamiseks,» sõnas arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles