Populaarne E-aine pöörab kõhubakterid peremehe vastu ja soodustab vähi teket (1)

PM Tervis
Copy
Paljudesse magusatesse toodetesse lisatud E-aine paneb bakterid soolestikus ohtralt tootma biokilet, mis nad koondab ja kaitseb halbu mikroobe isegi antibiootikumide eest.
Paljudesse magusatesse toodetesse lisatud E-aine paneb bakterid soolestikus ohtralt tootma biokilet, mis nad koondab ja kaitseb halbu mikroobe isegi antibiootikumide eest. Foto: Marin Conic / PantherMedia / Marin Conic

Titaandioksiidi nanoosakestest tehakse paljudes toodetes värvainena kasutatavat E171 lisandit, mille ohutus on olnud pikalt vaatluse all. Hiirtega tehtud uuest uuringust leiti tõendeid, et aine võib muuta soolestiku vastuvõtlikumaks ohtlikele haigustele nagu vähk.

Prantsusmaa keelab aine kasutamise järgmise aasta algusest, kuna see võib tekitada terviseprobleeme, vahendab Medical News Today.

E171 on toidulisand, mida tootjad kasutavad mitmesugustes toodetes, sealhulgas närimiskummis, kommides ja kookide kaunistamiseks mõeldud kreemides.

Eelmisel kuul avaldati teadusajakirjas Environmental Science: Nano, et E171 võib põhjustada normaalse rakufunktsiooni muutust ja soodustada sooletegevuse peetust, mis omakorda tähendab soolestikku enesekaitsemehhanismide nõrgenemist.

Sel kuul on teises hiirtega läbi viidud uuringus ilmnenud uusi tõendeid, et ühenda võib muuta kõhubakterite tegevust ohtlikul moel.

Uuring, mille tulemused ilmusid ajakirjas Frontiers in Nutrition, selgitas välja, kuidas E171 võib muuta soolestiku bakterite aktiivsust potentsiaalselt ohtlikel viisidel.

«On üha rohkem tõendeid selle kohta, et pidev kokkupuude nanoosakestega mõjutab soolestiku mikrobioomi koostist ja kuna soolestiku bakterid on meie tervise väravavahid, mõjutavad kõik selle funktsiooni muutused üldist tervist,» räägib uuringu autor professor Wojciech Chrzanowski.

Hiirte hindamisel märkasid nad, et aine soodustab bakterite metaboliitide teket – need on bioloogilise keskkonnaga suhtlevad ja infot edasi kandvad molekulid, mida toodetakse bakterite poolt. Katsed näitasid ka, et titaandioksiid muutis bakterite levikut soolestikus, viies biokile moodustumiseni. See on kleepuv «võrk», mis muudab bakterite toimimise viisi ja võib mõjutada ka immuunsüsteemi reaktsiooni nakkustele. Sisuliselt on biokile limakihiga ümbritsetud mikroorganismide kooslus.

Biokile ei reageeri tavapärastele ravimeetoditele nagu antibiootikumid, mis võib selle muuta organismi jaoks suureks vaenlaseks.

«Selles uuringus uuriti titaandioksiidi mõju hiirte tervisele ja leiti, et titaandioksiid ei muutnud soolestiku mikrobioomi koostist, kuid mõjutas selle asemel bakterite aktiivsust ja soodustas nende kasvu soovimatu biokile vormis,» selgitab uuringu teine autor, doktor Laurence Macia.

«Biokile moodustumist on kirjeldatud selliste haiguste nagu kolorektaalse vähi puhul,» märgib Macia.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles