Arstid pidasid ajukasvajaga poisi sümptomeid eksamistressiks

PM Tervis
Copy

Shane Gunby on nüüdseks 22-aastane noormees, kellel diagnoositi 15-aastaselt ajukasvaja. Õige diagnoosi saamiseks tuli poisil viie kuu jooksul enam kui 20 korda arstide vahet käia.

Kui Shane arstidele kurtis, et teda piinab silmavalu, väsimus ja peavalu, siis ei osatud muud kahtlustada, kui et poissi vaevab mõni viirus või eksamistress. Ja kui järjekordne arst laiutas vaid käsi, siis otsustas poisi ema ta lõpuks EMOsse viia. Seal saadeti ta uuringusse, mis tõi viimaks päevavalgele karmi tõsiasja - poisil on ajukasvaja.

Poisi enda sõnul oli ta enne ajukasvaja diagnoosi saamist «see lühike laps,» ning hiljem «see ajukasvajaga laps.» Haigus pani teda ennast tundma üksildase ning kõrvalejäetuna. Samal ajal kui sõbrad olid läbinud häälemurde, teati teda piuksuva hääle poolest. «Diagnoosi saamine oli mulle vaimselt väga raske ning seetõttu mõjutas see ka seda, kuidas ma ümbritsevat tunnetasin,» tõdes Shane.

Hiljem selgus, et poisi hiline puberteet ja areng olid ajukasvaja varajased sümptomid. Nimelt mõjutas kasvaja ajuripatsi tööd, millel omakorda on oluline roll hormoonide eritamises.

Nüüd on Shane vähi seljatanud, visanud kõvasti pikkust (183 cm) ning töötab hotelli administraatorina. Muidugi käib ta ka kord aastas arstlikus kontrollis.

Suurbritannias on hetkel käimas vaimsele tervisele pühendatud nädal, mille raames tahab Shane kõigile meelde tuletada, et vaimseid probleeme ei tohiks häbeneda, vaid nendest tuleks kellelegi rääkida ja abi otsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles