4 asja, mis juhtuvad ajuga, kui magad öösel alla 6 tunni

PM Tervis
Copy
Unetus häirib igapäevaelu.
Unetus häirib igapäevaelu. Foto: Panthermedia/Andriy Popov/Scanpix

Enesetunne ei pruugi napi une korral isegi väga kehv olla, kuid ometi mõjutab see tuju ja töötulemust, isegi kui ise seda ei märka.

Üldine unesoovitus on 7-9 tundi, ent kriitiline piir jääb alla kuue tunni, kirjutab HuffingtonPost. Nii pikast unest ei saa unistada aga väga paljud täiskasvanud, kes ilmuvad tööle zombidena ega tea samas unepuuduse tagajärgi.

«Kui magate alla seitsme tunni, olete pisut unepuuduses, kuid tõenäoliselt eitate seda ja kinnitate, et kõik on korras. Kui see muutub mustriks, ei pruugita mõistagi, et elu on häiritud. Näiteks kui magate öösiti kaheksa tundi ning järsult hakkate magama kuus, siis päris alguses märkate seda, hiljem aga harjute,» kirjeldas Harvardi meditsiinikooli unehäirete osakonna professor Jeanne Duffy.

Mis hakkab siis aju ja kehaga toimuma, kui oled pikemat aega maganud vaid nappe unetunde?

Muutud hajameelseks. Tööl keskendumine muutub üha raskemaks, vigu tuleb sisse ning avastad end tühjalt suvalisse kohta jõllitamas, olles unustanud, mida tegema pidid. See võib olla unepuuduse märk, sest Duffy sõnul püüab aju end ärkvel hoida, püüdes pidevalt leida tegevusi, mis tähelepanu hajutaks. See segab keskendumist tööülesannetele.

Muutud ärevaks. Kui magad öösel vähe, võib maailm tunduda järgneval päeval kui miiniväli – kõik teeb ärevaks ja ajab närvi. Näiteks California Ülikooli uuringus tehti katse 18 inimesega, kes kutsuti unelaborisse üheks ööks normaalselt magama ning järgmisel hoiti neid üleval. Pärast unetut ööd hinnati osalejate ärevust ligi 30 protsenti kõrgemaks ning pooltel ulatus see tasemeni, mis iseloomustab juba ärevushäirega inimesi.

Muutud tigedaks. Vaja võib minna vaid mõnda kaotsiläinud unetundi, et tuju muutuks väga kehvaks. Mullu tegid USA Iowa teadlased uuringu 142 osalejaga, kes jagati kaheks grupiks – pooled magasid öösiti 7 tundi, teised vaid 4,5 tundi. Viimase grupi osalejad tunnistasid kergesti ärritumist ja stressi isegi tühiste asjade peale nagu ebamugav särk või haukuv koer.

Oled vähem kannatlikum. Unetu öö võib süütenööri teha väga lühikeseks. Seega eriti juhikohal olevatel inimestel tasub piisavalt magada, et olla alluvatele hea juhtfiguur. Tunamullune uuring näitas, et napi unega ülemused olid vähem kannatlikumad ning ärritusid kergesti, mis tipnes kolleegide halva koostööga. Unetu ülemuse puhul kannatasid juhtkonna ja töötajate suhted tugevalt. «Kui magatakse vähe või mitte kvaliteetselt, kannatab eesajukoor, mis muidu vastutab enesekontrolli eest,» kinnitas uuringu juhtivautor.

Kui oled vähe maganud, kuid pead tööl siiski toime tulema, siis püüa enne tööpäeva teha jalutuskäik (päikese käes), liiguta end tööpäeva vältel, tee võimalusel 20-minutiline uinak ning tarbi kofeiini, kuid mitte üle kolme tassi päevas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles