Pikaajaline uuring leidis, kuidas toitumine rinnavähki suremist mõjutab

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Teadlased rõhutavad toitumise mõju tervisele, kuid ei tähtsusta üle rasva osakaalu toidus.
Teadlased rõhutavad toitumise mõju tervisele, kuid ei tähtsusta üle rasva osakaalu toidus. Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Arne Trautmann

Uus uuring leidis, et madala rasvasisaldusega toitumine aitab vähendada rinnavähki suremise riski. Siiski ei tähenda see teadlaste sõnul, et rasva osakaalu toidus peaks ilmtingimata vähendama. 

Pikaajaline USA uuring leidis, et toidu rasvasisalduse vähendamine alandab riski surra rinnavähki. Praeguste teadmiste valguses hinnatakse tulemused aga ümber ning leitakse, et toidurasva vähendamine ei ole kõige olulisem, vahendab NPR

Teadmised põhinevad uuringust Women´s Health Initiative, millega alustati 1993. aasta alguses. Sel ajal olid uuritavad vanuses 50–70 eluaastat. Uuringusse värvati 20 000 naist, kellel lasti oma toitumisharjumusi kaheksa aasta jooksul korduvalt muuta. Naistel soovitati vähendada oma üldist rasva tarbimist, lisaks paluti neil süüa rohkem puuvilju, köögivilju ja teravilju. Peaaegu 30 000 naisest koosnev võrdlusgrupp jätkas oma tavapärase toitumisega.

Uuringu tugevus on nii selle suurus, ajaline kestvus ning 20 aastane jätkuperiood. Uuringu ajal diagnoositi mõlemas grupis olnud naistel rinnavähki, kuid oma toitumist muutnud osalejatel oli 21 protsenti väiksem risk haigusesse surra.

Toidurasvade vähendamine läheb aga vastuollu praeguste teadmistega, mille järgi tuleb tarbida piisavalt tervislikke rasvu kalast, avokaadost ja taimsetest õlidest. Uuring tehti 1990. aastate alguses, mis oli rasvavaba ajastu kõrghetk. Sel ajal enimlevinud soovituste järgi tuli rasva iga hinna eest vältida. Nüüdseks on teadmised muutunud ning eristatakse tervislikke ja ebatervislikke rasvu. Samuti on rohkem teada rafineeritud süsivesikute ja suhkru kahjulikust mõjust. Seega ei teata, kas rinnavähki suremist vähendas üldise rasvatarbimise vähendamine või kasu tuli hoopis puuviljade, köögiviljade ja täistera söömisest, mis on täis mikrotoitaineid ja kiudaineid.  

Uurijad usuvad, et vähem mängib rolli rasva kogus toidus ning suurem kasu tuleb üldistest muutustest taimsema toitumise poole. Lisaks kaotasid oma toitumist muutnud naised kehakaalu, keskmiselt kolm protsenti oma kaalust. On võimalik, et madalam surmarisk tuli samuti väiksemast ülekaalust. Igal juhul näitavad tulemused uurijate sõnul seda, et toitumine on oluline ning võimaldab inimesel oma terviseriski ja elukvaliteeti ise mõjutada.

Uuringu tulemused ei ole veel avaldatud ning neid esitletakse ameerika kliinilise onkoloogia seltsi aastakoosolekul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles