Nende viie toidu vältimine aitab vähendada vererõhku ja hoida südant

PM Tervis
Copy
DASH dieet sarnaned Vahemere dieedile, kuid soovitatakse vältida ka alkoholi ja rasvaste piimatoodete tarbimist.
DASH dieet sarnaned Vahemere dieedile, kuid soovitatakse vältida ka alkoholi ja rasvaste piimatoodete tarbimist. Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images

Uuring leidis, et soola, punase liha, maiustuste, rasvaste piimatoodete ja alkoholi eemaldamine toidulaualt aitab hoiduda südamepuudulikkusest.

Uuring leidis, et alla 75-aastased inimesed, kelle toitumine sarnanes kõige rohkem vererõhuhaigetele mõeldud DASH dieediga, olid märkimisväärselt madalama riski all haigestuda südamepuudulikkusesse, võrreldes nendega, kelle toidulaud oli DASH dieedist kõige kaugemal, vahendab Market Watch

Enam kui 4500 inimesega tehtud ja 13 aastat kestnud vaatlusuuring leidis, et DASH dieedi jälgimine võib südamepuudulikkuse tekkimise riski poole võrra vähendada. Uuringus soovitatakse menüüst eemaldada viis toiduainet. Vererõhuhaigetele soovitatud DASH dieet sisaldab rohkelt puuvilju, köögivilju, pähkleid, täistera, kana, liha ja madala rasvasisaldusega piimatooteid. Vähendada soovitatakse peamiselt viit komponenti: soola, punast liha, maiustusi ja magustatud jooke, rasvaseid piimatooteid ja alkoholi.

Soolatarbimise vähendamiseks soovitatakse vähem valmistoitu tarbida ning ise süüa valmistada. Väljas süües on meil toidule lisatava soola üle vähem kontrolli ning sageli tarbitakse siis ka rohkem kilokaloreid. Keskmiselt süüakse restoranieinega 200 kilokalorit rohkem kui isevalmistatud toidust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles