E-sigaretid võivad muuta hingamisteed gripile vastuvõtlikumaks

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
E-sigareti kasutajate vastupanuvõime gripile oli vähenenud.
E-sigareti kasutajate vastupanuvõime gripile oli vähenenud. Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Volodymyr Melnyk

Ameerika Rindkere ühing esitles oma esialgset uuringut, kus leiti, et e-sigareti auru sisse hingamine võib nõrgestada immuunsussüteemi.

Uuring leidis, et e-sigarettide aur võib muuta hingamisteede rakke, vähendades nende võimet viirustele vastupanu osutada,vahendab The Sun

Uurijad jagasid osalejad kolme kategooriasse: mittesuitsetajad, sigaretisuitsetajad ja e-sigareti kasutajad. Igalt osalejalt koguti vedelikku limaskestalt, mis katab hingamisteid ja ninakanaleid, lisaks võeti katseisikutelt proove ninast ja verd. Seejärel süstiti neile elus gripiviirust ning võeti samad proovid uuesti.

Tulemused näitasid, et sigaretisuitsetajate ja e-sigareti kasutajate reaktsioon gripile oli erinev mittesuitsetajate omast. Leiti, et e-sigareti kasutajatel oli vähem valke, mis on olulised viirustega võitlemisel. Kusjuures suitsetajatel oluliste valkude tasakaal vähenenud ei olnud. Samuti nähti e-sigaretti tõmbaval grupil madalamaid gripispetsiifiliste antikehade tasemeid, mis kaitsevad viiruste eest.

Kokkuvõtvalt leidis uuring, et e-sigareti ja tubaka suitsetamine muudab hingamisteede immuunsust. Uurijate sõnul tähendas oluliselt madalam antikehade tase e-sigareti kasutajatel seda, et nad võivad olla kindlatele viirustele vastuvõtlikumad. Uuringus nähti madalamat vastupanu just gripiviirusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles