Naisel põhjustas dementsuse sümptomeid selle vitamiini puudus

PM Tervis
Copy
Vitamiinipuudusele võivad järgneda rängad sümptomid.
Vitamiinipuudusele võivad järgneda rängad sümptomid. Foto: Kiyoshi Takahase Segundo / PantherMedia / Kiyoshi Takahase Segundo

Naine elas viis aastat teadmisega, et tal on dementsus. Sümptomid osutusid aga hoopis B12-vitamiini puuduseks.

Dementsuse diagnoosi saades 61-aastane naine põdes tegelikult Addissoni aneemiat, mis tekib punaste vereliblede hulga vähenemise tõttu B12-vitamiini puudusel, kirjutab ajakiri Health.

Valediagnoosi tõttu ei mõistetud ravida ka tegelikku haigust ja dementsust immiteeriva seisundi tõttu pidi naise õde hakkama tema eest hoolt kandma.

Õe sõnul rääkis ta surnud sugulaste hingedega, keda näinud selgelt ja kes keelasid tal ravimit võtta. Naine kartis, et perekond mürgitab ta ja keeldus nendega sööki jagamast. Teda kimbutasid ka mäluprobleemid ja aeg-ajalt läks ta uitama, oskamata hiljem koju tagasi pöörduda. Ta ei orienteerunud ajas ega ruumis. Kõne oli aeglustunud ja mõnikord täiesti mõistetamatu. Naisel esinesid kuulmis – ja nägemishallutsinatsioonid.

Kui oli selge, et sümptomeid ei põhjusta dementsus, paranoia ega skisofreenia, vaid vitamiinivaegus, raviti naist olansapiiniga, mida kasutatakse psühhootiliste sümptomite puhul – need vaibusid.

Naise pöörduva dementsuse juhtum näitab, et B12 mängib organismi toimimisel ülitähtsat rolli. Seda võib saada kalast, linnulihast, munadest ja piimast, aga napib taimsetes toitudes.

Vitamiinivaeguse puhul saad olukorra paranemisele kaasa aidata toidulisanditega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles