Arst pidas nahavähki tavaliseks sünnimärgiks

PM Tervis
Copy
Põsel asuva sünnimärgi muutus tundus noorele naisele ja ta isale kahtlane.
Põsel asuva sünnimärgi muutus tundus noorele naisele ja ta isale kahtlane. Foto: Kuvatõmmis Instagramist

Sünnimärke tekib elu jooksul juurde, need võivad muutuda suuremaks ja enamasti pole põhjus kurjakuulutav. Ühe naise kuju muutnud sünnimärk osutus aga eluohtlikuks nahavähi vormiks.

Eelmise aasta juunis märkas 22-aastane ameeriklanna Megan DiDio, et sünnimärk ta vasakul põsel on muutunud ebatavaliseks. Muutus oli nii märkimisväärne, et ka isa juhtis sellele tähelepanu ja soovitas tal külastada dermatoloogi, kirjutab ajakiri Health.

Arst kinnitas aga, et sünnimärk näeb välja täiesti normaalne. Doktor oli ühe pilgu järel veendunud, et muretsemiseks pole põhjust – talle ei tundunud see ebaregulaarse kujuga, vaid ühtlast värvi ja väljajoonistunud äärtega. Arst pakkus välja, et sünnimärgil võiks hoida silma peal ja kontrollida olukorda kuue kuu pärast, hoidudes praegu koeproovi võtmisest.

Dermatoloogi sõnul oli tegu sünnimärgi tüübiga, mis näeb välja nagu melanoom.

Kuna naine oli kolimas maa teise otsa, tahtis ta aga asjas võimalikult ruttu selgust ja südamerahu - oht välistada. Sestap lasi ta sünnimärki testida. «Tegelikult jõudis vähioht mulle alles siis kohale, kui sain diagnoosi,» tõdes naine.

DiDiole öeldi, et tal on melanoom – kõige eluohtlikum nahavähi vorm. Arstide sõnul oli ta vähk teises faasis ja moondunud sünnimärk eemaldati peatselt pärast diagnoosi. Kuna haigusele jõuti õigeaegselt jälile, ei vajanud ta täiendavat ravi.

Veendumaks, et ta on vähivaba, käib DiDio iga kolme kuu tagant kontrollis.

Pärast kokkupuudet ohtliku haigusega on ta muutunud usinaks päikesekaitsefaktoriga kreemi kasutajaks. «Ennetusmeetmed võivad olla ebamugavad, aga nüüd ei lahku ma kodust kunagi päikesekaitseta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles