Apteeker: talvisel ajal on mõistlik tarbida vitamiine

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kai Kimmel.
Kai Kimmel. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kuna meie toit ei ole alati nii vitamiinirikas kui peaks olema, eriti talvel ja varakevadel, siis oleks apteekrite liidu juhatuse liikme Kai Kimmeli sõnul neil aegadel mõistlik kasutada mõnd vitamiinipreparaati.


«Põhimõtteliselt peaks korralik tasakaalustatud toit sisaldama kõiki inimese eluks vajalikke vitamiine. Tegelik elu näitab tihtipeale midagi muud. Me lihtsalt ei oska ja ei pea eriti oluliseks iga päev mõelda, mida suhu pistame. Sööme seda, mis kätte saame ja mille järel isu on. Elu on kiire ja midagi olulist ei juhtu ju ka kohe, juhtuma hakkab kunagi hiljem,» rääkis Kimmel.

Naiste elus on perioode, kus vajatakse teatud vitamiine tavapärasest suuremas annuses, näiteks raseduse ja rinnaga toitmise ajal. Selleks eluperioodiks on apteekides saadaval spetsiifilise koostisega vitamiinid.

Inimesed põevad ka mitmesuguseid hooajalisi haigusi, mis nõrgendavad organismi, ka pika põdemise järgselt võib vitamiini vajadus olla tavapärasest suurem. Sama olukord on krooniliste haiguste põdejatega - teatud haigused ja nende puhul kasutatavad ravimid nõuavad mõnd vitamiini suuremas annuses kui me toiduga saame.

«Nii nagu elus tervikuna ei ole soovitav millegagi üle annustada, ei ole soovitav ka vitamiinidega seda teha. Kui tunnete, et midagi peaks enda turgutamiseks ette võtma, tulge apteeki, rääkige mure ära ja otsustame, kas on mõistlik teha üks vitamiinikuur või tuleks pöörduda arsti poole,» soovitas Kimmel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles