Naised abordi põhjustest: poeg olnuks terve elu ajusurmas

PM Tervis
Copy
Hilise abordi taga võib peituda südantlõhestav põhjus.
Hilise abordi taga võib peituda südantlõhestav põhjus. Foto: Phovoi R. / PantherMedia / Phovoi R.

Raseduse teisel trimestril andis arst teada, et loode, keda Erica Goldblatt Hyatt armastavalt südame all kandis, põdes haruldast sündroomi – tal polnud välja arenenud hingamisteed. See oli naise esimene laps.

Kromosoomhaiguse tõttu, mis tihti toob kaasa nurisünnituse, oli tõenäoline selle teke ka Erica raseduse jooksul, kirjutab CNN.

Erica ja ta abikaasa küsisid nõu loodete opereerimisega tegelevalt kirurgilt, kes tõdes, et osa selle sündroomiga lapsed võivad pärast sündi saada abi operatsioonist. Nende poja seisund oli aga liiga äärmuslik.

Arstid ütlesid paarile, et kui laps ei sure üsas südame seiskumise tõttu, siis sündides oleks ta ajusurnud. Esmakordselt vanemaks saamist ootavad noored olid murtud, aga otsustasid raseduse katkestada ja protseduur tehti 20. rasedusnädalal.

Naine rääkis oma raskest otsusest, kuna üha rangemaks muutuvad USA abordiseadused muudavad naised raskete olukordade ees veel jõuetumaks. «Võlgnen seda oma surnud pojale, et teada väärikalt mälestada. Võlgnen seda naistele, kes ei ole veel valmis rääkima.» 

Alabamas võeti vastu Ameerika rangeim abordiseadus, kus abort on keelatud kõikidel juhtudel ja seda sooritavad meditsiinitöötajad võivad minna vangi 99 aastaks. 

Goldblatt Hyatt kaotas oma esimese lapse kormosoomhaigusele aastal 2012. Seitse aastat hiljem on ta kolme terve lapse õnnelik ema. Ta teeb nõustamistööd, mis hõlmab ka raseduse katkestama sunnitud naistele hingeabi pakkumist.

«Kasvataksin last abirahast.»

Isegi turvalist seksi praktiseerides juhtub mõnikord õnnetusi ja asjad kulgevad edasi plaaniväliselt.

Casey Duran oli 24-aastane ja teenis 15 dollarit tunnis, kui selgus, et ta on kuuendat nädalat rase. Ta kasutas rasestumisvastaseid tablette ja oli palunud kaitsevahendit kasutada ka partneril.

«Teadsin, et ma ei ole valmis ja üritasin kaitsta end parimal moel. Ja see juhtus ikkagi. See võib kõigele vaatamata juhtuda,» räägib Casey.

Ta töötas administraatorina ja suutis vaevu üleval pidada ennast. «Ma mõtlen seni, kui erinev oleks mu elu olnud siis, kui mul poleks olnud ligipääsu turvalisele abordile,» sõnab ta. «Elaksin abirahast, kasvataksin last miinimumpalgast, kasutades sotsiaalsüsteemi, mida meile tihti ei võimaldatagi, kuna seadusandjad mõtlevad, et meiesugused naised kasutavad seda kurjasti ära.»

Nigel elu läbi sugupõlvede

Kait Payne sündis vanematele, kes olid 18 ja 17 aastat vanad. Nad abiellusid pärast tütre sündi ja lahutasid ta teisel sünnipäeval.

«Neil oli äärmiselt mürgine ja ebaterve suhe ja mu isa oli ema vastu füüsiliselt vägivaldne,» räägib Kait. «Mind kasvatas peamiselt mu vanaema, kes oli kaheksa klassi haridusega üksikema.»

Kait oli rasestudes 16-aastane. Ta oli peol veidi napsune ja nõustus seksima kutiga, kellega oli käinud väljas kuu aega. Partner ütles talle, et kondoom läks katki.

«Teadsin maast madalast, et ei taha elada sedasi igavesti ja kohe kindlasti ei tahtnud, et mu lapsed sedasi üles kasvavad,» sõnab praegu 26-aastane naine.

«Hoidsin oma lugu seni saladuses, kuna see on tabuteema. Nähes aga muutusi Alabamas ja olles nüüd tütre ema, ei suutnud ma enam vaiki olla.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles