Kunstlik viljastamine pakub peatselt võimalust valida kõige targem järglane

PM Tervis
Copy
Geneetilised testid loovad võimaluse ainult nupukate järglaste sünniks. Samas on teada tõde, et intelligentsuse arengut tõukab oluliselt tagant kasvukeskkond.
Geneetilised testid loovad võimaluse ainult nupukate järglaste sünniks. Samas on teada tõde, et intelligentsuse arengut tõukab oluliselt tagant kasvukeskkond. Foto: Robert Davies / PantherMedia / Robert Davies

Kunstliku viljastamise teel järglast saada üritavatel paaridel võib olla varsti võimalus valida selleks embrüo, millel on kõige suurem potentsiaal areneda intelligendiks, kirjutab The Guardian.

Kümne aasta jooksul võib saada tavaliseks praktikaks, et kunstlik viljastamine pakub võimalust tipptehnoloogiliste analüüsidel põhjal valida «kõige targem» embrüo, ennustab Michigani Ülikooli teadusuuringute asepresident Stephen Hsu. Tema sõnul on teaduse areng sealmaal, et saab hakata usaldusväärselt järjestada embrüoid potentsiaalse IQ alusel. Hsu ettevõte Genomic Prediction pakub juba praegu viljatusravi läbivatele paaridele testi, mis võimaldab määratleda ebanormaalselt madala potentsiaalse IQ-ga embrüoid.

«Täpne IQ ennustamine on võimalik – kui mitte järgneva viie aasta jooksul -, siis tuleva kümne aasta lõikes kindlasti,» ütles Hsu.

Juba mitukümmend aastat on uuritud, kas kunstlikuks viljastamiseks valitud embrüotel on geneetilisi mutatsioone, mis põhjustavad Downi`i sündroomi, tsüstilist fibroosi ja mõningaid teisi elumuutvaid haigusi.

Kunstliku viljastamise arenevad võimalused tõstatavad aga eetilisi küsimusi – kas ei suurenda see sotsiaalset kihistumist veelgi?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles