Kirurg tuletab meelde: 10 fakti, mida peaksid teadma veenilaienditest

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kuigi suvesoojaga on mõnus päikese käes säärt näidata, võib vaatepildi rikkuda sinakas «ämblikuvõrk» jalgadel. Paraku on juba hilja, et tänavuseks suveks jalad korda saada, kuid ettevalmistusi veenilaiendite korrigeerimiseks pole kunagi liiga hilja teha.

Veresoontekirurg Veronika Palmiste toob välja asjaolud, mida võiks teada veenilaiendite olemusest ja korrigeerimisest.

1. Veenilaiendid on eelkõige kosmeetiline muutus, seega ka korrigeerimise eesmärk on kosmeetiline.

2. Ükski korrigeerimismeetod ei anna igavest tulemust - tegemist on kroonilise haigusega ning uued veenilaiendid tekivad just haiguse kroonilise iseloomu tõttu.

3. Visuaalselt nähtavad veenilaiendid on vaid üks osa veenilaiendite haigusest - seetõttu tähendab kaasaegne veenilaiendite korrigeerimine vähemalt üks kord ka täpsustavat ultraheli uuringut. Uuringu eesmärk on hinnata haiguse ulatust ning seost veenisüsteemi teiste, olulisemate osadega.

4. Veenilaiendite ja tromboosi vahel ei ole võrdusmärki. Seega veenilaiendite korrigeerimise eesmärk ei ole vähendada võimalikku tromboosiriski.

5. Veenilaiendite korrigeerimiseks on erinevaid meetodeid - just Sulle sobiva meetodi valid koos oma kirurgiga.

6. Meetodid, mida patsiendile korrigeerimiseks pakkuda, sõltuvad antud kirurgi kogemusest just nende meetoditega ning samuti kättesaadavusest. Mõnikord määrab kättesaadavuse ka meetodi maksumus, mõni protseduur on kallim kui teine.

7. Ükskõik millise meetodi puhul on oluline, et patsient saaks aru, millist konkreetset veenisegmenti korrigeeritakse ning milline võiks olla oodatav tulemus.

8. Enamike protseduuridega veenikirurgias käib kaasas suurem või väiksem sinikas ning hüperpigmentatsioon. See tähendab, et nahk korrigeeritud veenilaiendi kohal on pigmenteerunud.

9. Mõistlik on valida spetsialist veenilaiendite korrigeerimiseks mitte ainult teiste kogemusest lähtuvalt. Õige aeg selleks on enne esimest operatsiooni või protseduuri. Kui oled ühe kirurgi või keskuse juba valinud, on otstarbekas samas kohas ka jätkata.

10. Meie kliimas on veenilaiendite korrigeerimiseks mõistlik lihtsamat protseduuri nagu skleroteraapia teha eelkõige septembrist aprillini. 

Artikkel ilmus esimest korda 27. mai 2019. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles