Miks soolevähk tabab üha enam isegi 20-aastasi ja kuidas seda vältida? (1)

PM Tervis
Copy
Soolestikku tekivad ebatervislike eluviiside tagajärjel polüübid, mis võivad muutuda vähiks ja vajavad pidevat jälgimist.
Soolestikku tekivad ebatervislike eluviiside tagajärjel polüübid, mis võivad muutuda vähiks ja vajavad pidevat jälgimist. Foto: Sebastian Kaulitzki / PantherMedia / Sebastian Kaulitzki

Rohke soolevähki haigestumine on ülemaailmne mure – mullu suri selle tõttu 881 000 inimest. See murrab üha nooremaid.

Taanis tõusis 20-aastaste soolevähki haigestumine aastaga 18 protsendi võrra ja Norras 11 protsenti, selgub teadusajakirjas The Lancet Gastroenterology & Hematology avaldatud uuringus.

Vastukaaluks on haigestumine vähenenud vanemate inimeste hulgas.

Ehkki soolevähki haigestumine on nooremate seas endiselt tunduvalt madalam kui üle 50-aastaste hulgas, valmistab haiguse laostav iseloom ja üha laiem haare teadlastele suurt muret.

Miks haigestuvad üha nooremad? Uurijad tõdevad, et hüppelist tõusu ajendab riskifaktorite rohke esinemine – ülekaalulisus ja kehv toitumine.

Vanemas eas tekkivat soolevähki diagnoositakse aga vähem, kuna teatud vanusest alates on kohaldatud korralikud sõeluuringud, mis lasevad haiguse alge kohe avastada. USAs soovivad meditsiinitöötajad, et sõeluuringut hakataks tegema juba 45. eluaastast. Õigeaegne testimine võiks vähendada nende arvates ka vähi levimust noorte seas.

New Yorkis töötav doktor Elena Ivanina peab heaks mooduseks vähi ennetamisel pöörata tähelepanu riskifaktoritele. «See hõlmab ülekaalulisust, toitumist, suitsetamist ja teisi kantserogeene. Patsiendid peaksid arutama oma soolevähi riski arstiga ja mitte ignoreerima sümptomeid nagu rektaalne veritsus, olgu nad noored või vanad.»  

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles