Uskumatult tõhus meetod, mis aitab kaalu langetada

PM Tervis
Copy
Kaalunumbri teadmine motiveerib käitumist vastavalt vajadusele korrigeerima.
Kaalunumbri teadmine motiveerib käitumist vastavalt vajadusele korrigeerima. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Uus hitt kaalulangetamise maailmas on psühholoogiline strateegia, mis peaks teadlaste arvates töötama kilode piiramisel väga hästi ka pikas perspektiivis.

Uuringute kohaselt võtab täiskasvanud inimene iga aastaga juurde 400 grammi kuni kilo, kui elab harjumuste kohaselt – mõõdukas mugavustsoonis – ega tee muutusi vastavalt keha muutumisele, kirjutab Medical News Today. See võib näida väikese kaalutõusuna, aga aastatega kuhjudes kerkib kaalunumber oluliselt ja hakkab mõjutama tervist ja üldist heaolu.

Teadusajakirjas Obesity soovitatakse selle vastu lihtsat meetodit – enda igapäevane kaalumine võib olla tõhus moodus motiveerida end pidevalt tervist toetavalt käituma.

Professor Jamie Cooper tegi aasta lõpul «söömispühade» vältel uuringu, kuhu värbas 111 täiskasvanut vanuses 18–65. Uuritava grupi liikmetel paluti säilitada sama kaalu uuringu lõpuni. Selgitati ka välja, kui sageli astusid inimesed kaalule.

Uuritavad, kes kaalusid end iga päev, säilitasid uuringu lõpuks sama kaalu või olid algsega võrreldes hoopis kaalu kaotanud.

«Võib-olla nad treenisid järgmisel päeval veidi rohkem, kui olid näinud kaalunumbrit kerkimas, või vaatasid tähelepanelikumalt, mida panid suhu,» kommenteerib Cooper igapäevase kaalumise mõju.

«Inimesed valivad ise, kuidas nad oma käitumist kohandavad, mis on väga tõhus, sest üks moodus ei sobi kõigile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles