Eakas mees lõpetas lagritsatee joomise järel kiirabis

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Lagritsajuur.
Lagritsajuur. Foto: Siegfried Kopp / PantherMedia / Siegfried Kopp

Kanada mees jõi nii palju lagritsateed, et vajas kõrgenenud vererõhu alandamiseks kiiret arstiabi. 

84-aastane mees pöördus kiirabisse, kui mõõtis kodus vererõhku ja märkas ebatavaliselt kõrget näitu. Samuti vaevas teda valu rinnus ja peas, valgustundlikkus, väsimus ning sääremarjade paistetus, selgus Kanada meditsiiniühenduse ajakirjast.

Kiirabis mõõdeti mehel süstoolset vererõhku, mis oli peaaegu 200 mm/Hg. Normaalne näit on 120/80 mm/Hg. Süstoolne vererõhk üle 180 mm/Hg tähendab hüpertensiivset kriisi, mis vajab vältimatut arstiabi. Montreali McGilli ülikoolihaigla arstid andsid mehele ravimeid ning tema seisund paranes 24 tunni jooksul.

Hiljem rääkis mees arstidele, et oli viimase kahe nädala jooksul joonud üks või kaks kodus valmistatud lagritsateed päevas. Teed tehakse lagritsajuurest ning see on populaarne jook näiteks Egiptuses. Liigne lagritsa tarbimine võib põhjustada mürgistust, sest taimejuur sisaldab glütsürrisiini, mis võib kehas kaaliumitaset alandada. See võib põhjustada vererõhu tõusu, südame rütmihäireid ja keha turset.

Tihti ei sisalda lagritsamaitselised tooted üldse lagritsajuurt, vaid on maitsestatud aniisiõliga, millel on sarnane maitse ja lõhn. Hiljutise juhtumi puhul oli mees küll lagritsa toimest vererõhule teadlik, kuid arvas, et ta ei tarbi seda liiga palju.   

Hiljutises Soome Tampere Ülikooli värskes doktoritöös tehti samuti kindlaks, et kui maiustada iga päev natuke lagritsaga, võib see vererõhku tõsta samal määral, kui muidu ravimid seda tavapäraselt alandaks. Loe uuringu kohta rohkem siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles