Toitumisnõustaja soovitab: kuidas süüa, et raskuste tõstmisega rasva põletada?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Raskuste tõstmine võib olla tõhus viis, millega keha lihasmassi suurendada ning seeläbi ka rasva põletada. Siiski tuleks lihaste hoidmiseks jälgida mõningaid lihtsaid toitumistõdesid. 

Toitumisnõustaja Michele Fumagalli annab portaalis Pop Sugar nõu, kuidas süüa, kui sinu peamine eesmärk raskuste tõstmise juures on rasvapõletus, mitte lihasmassi suurendamine.

Toitumisnõustaja sõnul aitab raskuste tõstmine kaalu langetada, kuid enamasti kaotad rasva, mistõttu ei pruugi tulemus kaalunumbris kajastuda. Raskuste tõstmise eesmärk on vähendada keharasva ja suurendada lihasmassi. See tähendab, et tunned ja näed kehas muutusi: lihased on suuremad ning nende peal keharasva vähem, kuid sellest ei pruugi kehakaal eriliselt muutuda.

Raskuste tõstmine on väga efektiivne viis rasva vähendamiseks. Kuigi lihased ise rasva ei põleta, siis lihasmassi suurenemine ja rasva kaotamine on kindlasti omavahel seotud. Mida suurem on lihasmass, seda kõrgem on ainevahetuse kiirus puhkeolekus. See tähendab, et keha põletab aktiivselt rohkem kilokaloreid ka ajal, kui sa ei tegele treeninguga.  

Toitumisnipid, millega rasvapõletamist raskuste tõstmisega kiirendada:

1. Söö piisavalt 

Liiga vähe söömine paneb lihased kasvamise asemel lagunema. Kui keha ei saa piisavalt toitu, tekib nälg, mis paneb keha rasvavarusid põletamise asemel alles hoidma.

2. Paranda taastumist puuviljade, köögiviljade ja oomega-3 rasvhapetega

Põletik tekib enamasti loomulikult peale tugevat jõutreeningut. See juhtub lihaste lõhustumisel, mis aitab neil tugevamaks ja suuremaks saada ning lõpuks ka rasva põletada. Kuigi seda tüüpi põletik on kasulik, võid aidata lihastel kiiremini taastuda süües köögivilju, puuvilju ja oomega-3 rasvhappeid.

3. Tarbi valke terve päeva jooksul

Valgud on peale treeningut taastumiseks üliolulised, kuid samuti oluline on neid süüa iga toidukorra ning suupistega. See soodustab lihaskasvu ja aitab kõhtu täis hoida, mis mõlemad on kaalu langetamise juures vajalikud.

4. Joo piisavalt

Lihased vajavad rohkem vett. Vedelikupuudus ainult nõrgestab lihaseid, mis muudab treeningud ja taastumise raskemaks.

5. Vaheta mõned tärkliselised süsivesikud köögiviljade vastu

Tärkliseid sisaldavad süsivesikud, mida saame leivast, saiast, pastast. Süsivesikuid ei pea toidust täielikult eemaldama, kuid soovides kaalu langetada, näed kiiremaid tulemusi, kui asetad osa nendest süsivesikutest köögiviljadega. Toitumisnõustaja soovitab süüa ühe toidukorra, kus neljandik taldrikust moodustavad tervislikud süsivesikud, nagu kinoa, täisterapasta või maguskartul ning neid kahe ülejäänud toidukorra ajal piirata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles