Hawaiil nakatusid turistid ajusse pugeva ussiga

PM Tervis
Copy
2019. aastal külastas keset Vaikset ookeani asuvaid Hawaii saari üle kümne miljoni ränduri.
2019. aastal külastas keset Vaikset ookeani asuvaid Hawaii saari üle kümne miljoni ränduri. Foto: JCB Prod / PantherMedia / JCB Prod

Ümarusside poolt tekitatud kopsuhaigusse, mis tavaliselt levib rottidel, on jäänud Hawaiil veel kolm turisti. Seda põhjustav parasiit võib pesitsema minna ka ajju või silma.

Angiostrongylus ümarussi põhjustatud haigus võib tekitada inimese ajule ja selgroole suuri kahjustusi – peamisteks sümptomiteks meeletud peavalud ja kange kael, vahendab CNN. Kõige raskematel juhtudel kaasnevad meningiit, neuroloogilised probleemid, äärmuslik valu ja pikaajaline invaliidsus. Kui parasiit jõuab ajju või silma, võib olla vajalik kirurgiline sekkumine.

Parimal juhul paranevad osad inimesed aja jooksul iseeneslikult. Alati ei pruugi ümarussi kandja jõuda diagnoosini, kuna sümptomid pole rängad.

Hawaiil reisil viibinute nakatumise viis on teadmata. Üks nendest meenutas, et sõi reisil olles palju kodus valmistatud salateid, teine pesemata tooreid puuvilju ning kolmas otse maast võetud juurvilju.

Üks mullustest haigestunutest sõi kihlveo võitmise nimel ära nälkija.

Eelmisel aastal esines Hawaiil kümme haigusjuhtu, tänavu on neid olnud kokku viis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles