Uuring: noorte meeste luud on hõredad ja selle vastu aitab selline trenn

PM Tervis
Copy
Luudele peab kohaldama mõnevõrra survet, et need tugevad püsiksid.
Luudele peab kohaldama mõnevõrra survet, et need tugevad püsiksid. Foto: Kheng Ho Toh / PantherMedia / Kheng Ho Toh

Mehed peaksid eelistama jõutreeningut ja jooksmist jalgrattasõidule, et säilitada luude tugevust. Uues uuringus selgus, et probleemid luudega on sagedasemad kui seni arvatud.  

Arstid mõõtsid 35-50aastaste meeste ja naiste luutihedust – 28 protsendil meestest ilmnes osteoporoosi ehk luude hõrenemise esimesi märke, samuti 26 protsendil naistest. Tulemused on üllatavad, kuna haigust on seni seostatud just rohkem naistega, kirjutab The Telegraph.

Teadurid tõdesid, et uuringus osalenud mehed olid usinad jalgratturid, aga see luudele mitte survet avaldav sportimise vorm ei tee skeleti heaks midagi. «Seostame luude hõrenemist tavaliselt mineraalainete vähenemisega post-menstruaalsete naiste hulgas. Kõrgenenud riski nägime hoopis meeste hulgas. Pea kõik osalised, keda luude halvast seisukorrast teavitasime, olid üllatunud ja see tundub olevat suurem probleem, kui keegi on eeldanud,» rääkis doktor Martha Bass, uuringu autor.

Ta lisas, et tasakaalustatud dieet on alati oluline, aga tihti alahinnatakse kaltsiumi olulisust, mis säilitab luutervist.  Kaltsium mängib eriti suurt rolli, kui luud veel arenevad. «Pärast seda jääb keha lootma jõuharjutustele, et hoida luud tugevad. Kasuta neid või kaota nad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles