Praktilised nipid, kuidas süüa vähem suhkrut

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Lisatud suhkrud vaatavad meile vastu igal sammul.
Lisatud suhkrud vaatavad meile vastu igal sammul. Foto: Jiri Hera / PantherMedia / Jiri Hera

Suhkrusöömist ei pea täielikult ära lõpetama ja toitumisekspertide sõnul on soovituslik tarbida kuni 36 grammi lisatud suhkrut päevas. Enamik söövad aga sellest rohkem, sest lisatud suhkrud peituvad paljudes, ka soolastes toitudes ning mõne kommi söömisel ületame juba soovitatud koguse. 

Eriarvamused on selle kohta, kas peaks suhkrute liigse tarbimise päevapealt lõpetama või tegema seda väikeste sammudena. Olenevalt iseloomust tasub mõelda, kumb lahendus on jätkusuutlikum ning toimib paremini. New Yorki toitumisnõustaja Karen Ansel andis portaalile Men´s Health mõned nipid, kuidas liigse suhkrutarbimisega toime tulla.  

Ära hoia kodus maiustusi

Et magusad asjad oma toidulaualt eemaldada, peaks need esmalt ilma alt ära saama. Kui töö juures või kodus pole midagi magusat haarata, on ka lihtsam sellest üldse hoiduda.

Planeeri patustamist

Kui sinu suhtumist iseloomustab lause kõik või mitte midagi, siis on mõistlik endale vahel kõike lubada. Teadmine, et saad mingil hetkel magusat süüa, aitab toime tulla enamiku ajaga, kui suhkrut ei söö. Ansel soovitab magusa söömist sellisel juhul ette planeerida ja teha seda väljaspool kodu, näiteks kohvikus.

Asenda oma suhkruisu

Mõtle, mis võiks anda samasuguse mõju nagu magusa söömine? Kui said varem suhkrust abi pärastlõunase väsimuse korral, võid seda ehk asendada tee või kohviga. Kui aga olid harjunud sööma šokolaadi või jäätist peale tööd lõõgastumiseks, siis mõtle, mida muud saaksid selleks teha. Anseli sõnul suudame ära tunda hetked, mil sööme toite, mida parema meelega väldiksime. Seega mõtle, millal haarab käsi enam suhkru järele ning leia sinna asendustegevus.

Proovi hakkama saada väiksema kogusega

Näiteks kui paned pannkookide peale siirupit või mett, hakka mõõtma kui palju tavaliselt sinna kallad. Kogus võib osutuda suuremaks, kui oleksid oodanud. Proovi kasutada näiteks ainult ühte või kahte supilusikatäit. Uuri välja, millistest allikatest suhkrud sinu toidulauale tulevad ja kuidas oleks võimalik nende arvelt kokku hoida. Kui sööd magustatud jogurtit, võib selle asemel võtta maitsestamata versiooni ning lisada puuvilju.

Pane tähele, mida jood

Isegi kui limonaadi joomine on sulle võõras, võib teistes jookides sisalduda hulganisti suhkruid. Jäätee, maitsestatud vesi või kohvijoogid võivad olla isegi suhkrurikkamad. Eelista magustamata teed ja kohvi ning raputa näiteks kohvile maitseks hoopis kaneeli. Teine nipp on magusale joogile hulganisti jääd lisada: nii jood aeglasemalt ja lahjendad jooki veega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles