Viis tervislikku põhjust, miks isu on kadunud

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
On olukordi, kui tahaksid süüa, aga ei suuda.
On olukordi, kui tahaksid süüa, aga ei suuda. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Isupuudus ei pruugi olla midagi ohtlikku, vaid lihtsalt keha viis haigusest taastumiseks. Siiksi ei tähenda pikkaajaline isutus head ning sellest tuleks arstile rääkida. 

Kuigi enamasti oleme järgmise söögikorra pärast elevil, siis mõnel päeval lihtsalt ei ole isu ning toit tundub eemaletõukav. Portaal Men´s Health toob välja viis põhjust isupuuduseks ning kirjutab, millal pöörduda isutuse pärast arstile. 

1. Külmetus või infektsioonhaigus

Isu kaotamine viirushaigusega on normaalne ning võid niimoodi ka kaalu kaotada. See juhtub siis, kui valged verelibled vabastavad tsütokiine, mis aitavad infektsiooniga võidelda, kuid tekitavad palavikku, väsimust ja isukaotust. Bakteriaalsed infektsioonid, nagu kopsupõletik või streptokokk võivad samuti nälga vähendada ning isu taastub paranedes.

2. Stress ja ärevus

Kuuleme tihti, et inimesed söövad stressi tõttu rohkem, kuid ärevus võib ka isu vähendada. Stressi tõttu vabaneb hormoon adrenaliin, mis vähendab ajutiselt nälga. Siiski on selle mõju enamasti lühiajaline ning pidev stress paneb keha kortisooli vabastama, mis pigem tõstab isu. Inimesed, kes on tõsises stressis või ärevuses võivad ka liiga palju muretseda, et söömisele mõelda. Seetõttu jäävad keha näljasignaalid märkamata.

3. Ravimid

Ravimite pikas kõrvalmõjude nimekirjas võib ka isutus seista. Ravimid, mida võetakse seedetrakti probleemide, näiteks iivelduse, kõhuvalu või kõhulahtisuse raviks, tekitavad tihti näljatunde vähenemist. Uimastid kodeiin ja morfiin ning mõned antibiootikumid võivad samuti isu pühkida.

4. Ilm

Täiesti mõjuval põhjusel soovivad inimesed palava ilmaga kergemaid toite. Samuti võib temperatuuri tõusmine tekitada tahtmise söögikord üleüldse vahele jätta. Nii nagu kuum keskkond võib isu pärssida, võib külmas viibimine seda suurendada. Keha toodab söömisel soojust ning tunneme väiksemat vajadust oma kehasisest temperatuuri tõsta, kui väljas on juba niigi talumatult palav.  

5. Diagnoosimata terviseprobleem

Mõnikord võib isupuudus anda märku teistest terviseprobleemidest, näiteks kilpnäärme alatalitlusest, diabeedist või isegi vähist. Kõigi haigustega kaasnevad omad sümptomid, kuid varased haigustunnused võivad olla varjatud. Oluline on arsti poole pöörduda, kui söök on pikka aega vastumeelne.

Millal isupuuduse pärast muretseda?

Arsti juurde tasuks minna siis, kui oled soovimatult kaalu kaotanud või 3–4 päeva isutuna püsinud. Sel puhul on oluline kindlaks teha, kas isutust ei tekita mõni varjul olnud tervisemure. Probleemile tuleks kiiresti lahendus leida, sest keha vajab energiaks valke ning nende puudumisel hakkab lihasmassi kaotama, mida on lihtne kaotada, kuid raske tagasi saada.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles