Uuring leidis treeningu, mis parandab diabeetikute südametööd

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
HIIT treeningu jaoks võib näiteks vaheldumisi sprintida ja sörkida.
HIIT treeningu jaoks võib näiteks vaheldumisi sprintida ja sörkida. Foto: Dmitriy Shironosov / PantherMedia / Dmitriy Shironosov

Teist tüüpi diabeet võib mõnel juhul tekitada südamefunktsiooni puudulikkust. Uus uuring leidis, et südant taastab kõrge intensiivsusega treening.

Kõrgenenud veresuhkur võib kehale väga kahjulik olla, tekitada nägemise kaotust ja tõsiseid terviseprobleeme erinevate elunditega, sealhulgas südame ja neerudega. Uus-Meremaa Otago ülikooli uurijad leidsid hiljutises uuringus, et teist tüüpi diabeedi puhul ennetab intensiivne treening südamehaiguste tekkimist, vahendab Medical News Today

Siiski tunnistavad uurijad, et halvenenud südamefunktsiooniga iniemestel ei pruugi olla võimalik piisavalt tugevalt treenida, et sellest võimalikku kasu saada. Teadlased keskendusid kõrge intensiivsusega intervalltreeningule, mis kujutab endast lühikesi intensiivseid treeningperioode, mis vahelduvad mõõdukama treeninuga.

Uuringus tegid 11 keskealist teise tüübi diabeeti põdevat inimest kolme kuu jooksul 25-minutilised treeningsessioone, mille hulgas kümme minutit väga kõrge intensiivsusega treeningut. Uurijad mõõtsid osalejate südamefunktsiooni uuringu alguses ning kolmekuulise treeningperioodi lõpus. Seejärel võrreldi tulemusi kontrollgrupiga, kes treeninguga ei tegelenud.

Leiti, et osalejad, kes tegelesid HIIT treeninguga parandasid oma südamefunktsiooni peale kolme kuud, ilma, et nad oleks teinud muutusi toitumises või ravimite võtmises. Lisaks näitas uuring, et kõrge intensiivsusega treeningprogramm oli turvaline ja jätkusuutlik treeningrežiim teist tüüpi diabeediga patsientidele. Uurijad tahavad tulemusi korrata suurema osalejate grupi peal, et HIIT treeningu kasulikus mõjus kindel olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles