Esimene kogemus kanepiga: tekib paranoia ja kauaaegsed sõbrad tunduvad ühtäkki võõrad (4)

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Noorele eestlannale näisid kanepit tarbides tuttavad võõrastena. Kanepi pruukimine võib kaasa tuua ka hulga terviseprobleeme. Pilt on illustratiivne.
Noorele eestlannale näisid kanepit tarbides tuttavad võõrastena. Kanepi pruukimine võib kaasa tuua ka hulga terviseprobleeme. Pilt on illustratiivne. Foto: Evdokimov Maxim/Shutterstock

Lootuses sügavamalt uinuda ja välja puhata katsetas Eve (nimi muudetud, toimetusele teada) närvilõõgastina kanepit – tulemus oli risti vastupidine. «Terve öö olin ärkvel ja mõtlesin paranoilisi mõtteid,» meenutas noor naine. «Kirjutasin sõbraga messenger’is ja ühel hetkel ei saanud ma enam aru – appi, kes see inimene on, miks ma teda tean? Hästi veider hakkas.»

Järgmistel kordadel vähendas Eve tunduvalt kogust ega suhelnud kanepiuimas olles enam sõpradega. «Mulle ei meeldi inimeste seas kanepit tarvitada, kuna muutun paranoiliseks ja kauaaegsed sõbrad tunduvad ühtäkki võõrad,» rääkis ta. «Mõtted on väga teistsugused. Kusjuures esimese sügava depressiooni ajad olid samasugused – kõik tundub absurd ja mõttetu.»

Eve jaoks muutus ümbritsev kanepit pruukides ebareaalseks ja ka ennast tajus ta elu kõrvaltvaatajana. «Sellepärast lööbki skisofreenia kanepit tehes välja nendel, kellel on soodumus,» lausus ta. Praeguseks on Eve leidnud magamiseks paremaid meetodeid kui kanepi tarbimine.

Skisofreenia ja kanep

Tartu Ülikooli kliinilise farmakoloogia professor Anti Kalda tõdes, et loodusliku kanepi ehk marihuaana ja sünteetiliste kannabinoide nagu Spice ja K-2 tarbimisega võivad kaasneda psühhootilised seisundid.

«Eksperimentaalsed ja kliinilised uuringud on näidanud, et kokkupuude looduslike ja sünteetiliste kannabinoididega võib põhjustada tervetel inimestel skisofreeniaga sarnaseid mööduvaid sümptomeid ja kognitiivseid puudujääke,» rääkis Kalda. «On teada, et kannabinoidid süvendavad juba olemasolevaid psühhootilisi sümptomeid ja mõjutavad negatiivselt haiguse kulgu skisofreeniapatsientidel. Samuti näitavad mitmed uuringud, et kokkupuude kannabinoididega noorukieas suurendab kaks kuni neli korda hilisemas elus avalduva skisofreenia riski.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles