6 märki, et oled sääsehammustusele tõsiselt allergiline

PM Tervis
Copy
Sääsehammustus.
Sääsehammustus. Foto: Toomas Huik / Postimees

Kui enamikele inimestele on sääsk suvel lihtsalt tülikas pinisev kaaslane, siis osa kogeb nende hammustuse järel suisa õudusunenägu.

«Tavaline reaktsioon sääsehammustusele on hammustuskoha punetus, kerge turse ja sügelus, mis tekib minutitega ning taandub kümne päeva jooksul,» rääkis Ohio Ülikooli allergia- ja immunoloogiaprofessor Kara Wada portaalile Reader’s Digest.

Ekstreemsemateks sümptomiteks peetakse märkimisväärset turset ja «sääsepunni» üleskerkimist, mis viitab, et tegu on suure lokaalse reaktsiooniga. Kui inimesed ütlevad, et neil on sääseallergia, siis enamasti ongi see suur lokaalne reaktsioon sääsehammustusele, millele nad viitavad.

Diagnoosi panemiseks võtab arst arvesse sääsehammustusele järgnevaid sümptomeid ning patsiendi verepilti, kuid päris sellist testi polegi, mis tuvastaks allergia sääsega kokkupuute vastu. Seega ka ravi ja leevenduse pakkumine sõltub sellest, mil määral sümptomid inimest häirivad.

«Kui need ei häiri, pole ka suurt vajadust raviks. Kui need tekitavad probleeme nagu ulatuslik turse, on ebamugavad või põhjustavad tõsiseid reaktsioone, saab teha igapäevast antihistamiinikumide kuuri, mis aitab tursete ja reaktsioonide tekke vastu,» selgitas allergoloog Nick Hartog. Väga tõsise reaktsiooni ohu korral võib hankida ka allergiarohuga EpiPen süstla. Säärast ohtlikku reaktsiooni esineb sääsehammustuse puhul siiski väga harva võrreldes mesilase ja herilase nõelamisega.

Sa oled sääsehammustusele väga tundlik, kui selle järgselt esineb:

  • allergiline nõgestõbi – nahale tekib laialdane punasetäpiline lööve ja sügelus;
  • turse näopiirkonnas – üles paistetavad suuümbrus, huuled või kurk; see viitab juba tõsisele reaktsioonile, mille puhul tuleb kiirabisse helistada;
  • iiveldus – ka see viitab üsna tõsisele allergilisele reaktsioonile;
  • peapööritus – ebakindlaks muutunud jalgealune võib viidata süsteemsele allergilisele reaktsioonile;
  • palavik – see annab märku, et keha võitleb allergilise reaktsiooni vastu;
  • peavalu – järsult algav tõsine peavalu näitab samuti, et tegu on allergilise reaktsiooniga.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles