Taimne valguallikas võib päästa elu

Copy
Punased oad on hea taimne valguallikas.
Punased oad on hea taimne valguallikas. Foto: panthermedia.net / Mykola Lunov/scanpix

Kui suurem osa elanikkonnast liialdab loomsete valguallikatega (eelkõige lihaga), siis edu võti on tegelikult taimsete valguallikate osakaalu suurendamine menüüs, mis turgutab meie tervist. 

Mingyang Song Massachusettsi üldhaiglast uuris koos kolleegidega taimsete ja loomsete valkude söömise mõju erinevust, vahendas MedicalNewsToday. Kokku vaadeldi uuringus 131 342 inimeste elustiili, kellest 64,7 protsenti olid naised; keskmine osaleja vanus oli 49 aastat.

Teadlased uurisid loomsete ja taimsete valkude tarbimise võimalikku mõju suremusele. Lisaks kohandati need vastavalt elustiili ja toitumisega seotud teguritega (füüsiline aktiivsus, alkoholi tarbimine, suitsetamine jm). Tulemused näitasid, et loomsete valkude suurenenud osakaal menüüs iga kümnendiku võrra tõstis enneaegse surma riski kaks protsenti. Kaheksa protsenti tõusis aga risk surra konkreetselt südame-veresoonkonna haigusesse. Selline suurenenud surmaoht oli rohkem seotud ülekaaluliste ja rohkelt alkoholi tarbivate inimestega.

Huvitaval kombel võrdus suurem taimse toidu osakaal menüüs vähemalt kümnendiku võrra madalama surmariskiga. 12 protsenti vähenes samal põhjusel suremus südame-veresoonkonna haigustesse.

Teadlased avastasid ka, et kui asendada kogu kaloraažist vaid kolm protsenti loomsest valgust taimsega, vähenes juba samuti enneaegse surma risk.

Vaatamata uuringu suurele valimile ja korduvatele toitumisnõuannetele nentisid teadlased, et siiski tuleb mõelda mõningatele piirangutele. Esiteks tarbisid osalejad keskmiselt rohkem valku võrreldes USA üldpopulatsiooniga, mis piirab teadlaste pädevust uurida loomse valgu tarbimise väga madala lõpptulemuse mõju.

Lisaks oli tegu vaatlusuuringuga, mis tähendab, et isegi kui osalejad kirjeldasid muude tegurite osakaalu oma elustiilis (alkoholi tarbimine, suitsetamine jm), ei saa välistada, et nende hinnangud olid ebatäpsed ning kallutasid tulemusi. Siiski on teadlased arvamusel, et tulemused on üldjoontes korrektsed. 

«Taimsete valkude asendamine loomsete valkudega, eriti töödeldud punase liha puhul, võib anda olulise kasu tervisele,» järeldavad nad. «Seetõttu peaksid rahvatervise soovitused keskenduma valguallikate parandamisele.» 

Uuring avaldati meditsiiniajakirjas JAMA Internal Medicine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles