Valge liha osutus kolesteroolitasemele sama kahjulikuks kui punane

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Ainult kana eelistamisest punasele lihale ei pruugi piisata. Oluline on jälgida küllastunud rasvahepete kogust lihas.
Ainult kana eelistamisest punasele lihale ei pruugi piisata. Oluline on jälgida küllastunud rasvahepete kogust lihas. Foto: Anton Eine / PantherMedia / Anton Eine

Uus uuring väidab, et valge liha mõjub kolesteroolile samamoodi nagu punase liha söömine. 

California ülikooli uuringus leiti, et kui küllastunud rasvhapete kogus lihas on võrdne, mõjuvad punane ja valge liha kolesteroolile sarnaselt, vahendab CNN Ameerika kliinilise toitumise ajakirjas avaldatud uuringut. Teadlased nentisid aga, et valge liha söömine on südamele endiselt vähem kahjulik, sest punane liha panustab südamehaiguste tekkimisse ka teistel viisidel. Kolesteroolile avaldasid parimat mõju taimsed valguallikad, köögiviljad, piimatooted ja kaunviljad.

Küllastunud rasvad suurendavad veres kahjulikuks peetud LDL-kolesterooli kogust. Vahajas aine koguneb arteritesse ja võib põhjustada südameinfarkti või insulti. Küllastunud rasvu on kõige enam loomsetes allikates, sealhulgas võis, loomaliha rasvas ja linnuliha nahas. Toitumisteadlased on eeldanud, et kõrget kolesteroolitaset tekitavad enamasti loomalihast saadavad küllastunud rasvad.  Viimase uuringu teinud teadlaste väitel ei olnud seda teooriat aga piisavalt kontrollitud.

Uurijad tegid katseid kolme erineva toitumisplaaniga: punase liha dieet, valge liha dieet ning ilma lihata dieet. Uuringu alguses ja lõpus võeti osalejatelt vereproovid ning leiti, et taimsel valgul oli kolesteroolitasemele kõige tervislikum mõju. Punase või valge liha dieedil olnud osalejate kolesteroolitasemed jäid aga samaks, kui toidus oli võrdselt küllastunud rasvhappeid.

Uurijad vaatasid ka kolesterooli osakesi. Usutakse, et suured osakesed ei soodusta nii palju ateroskleroosi tekkeriski kui väiksed. Uurijad leidsid aga, et mõlemad osakesed seostusid ateroskleroosi ehk arterite jäigastumisega. Teadlased ei tea täpselt, miks taimsed valgud südamele kaitsvat mõju avaldavad, kuid usutakse, et rolli mängivad teised vitamiinid ja mineraalid, mis taimega kaasas käivad. Kolesterooli alandamiseks ja südame kaitsmiseks on soovitatav valida vähem rasvane liha.         

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles