Leetrioht Eestis: täiskasvanutele mõeldud vaktsiin on ladudest hetkel otsas

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Medicine in vials and syringe
Medicine in vials and syringe Foto: Esben Hansen / PantherMedia / Esben Hansen

Eestis, nagu igal pool Euroopaski, on sagenenud leetritesse haigestumine. Postimees kirjutab täna, et ligi pooled tänavused juhtumid on seotud ukrainlastega ning vähemohtlik pole vaktsineerimishõlmatuse langemine. 

Artiklist selgub, et Eesti hõlmatus on langenud juba alla 95 protsendi, mis on maailma terviseorganisatsiooni (WHO) soovituslik vaktsiiniga hõlmatus, et haiguspuhanguid ära hoida. Eestis on olemas leetrivaktsiin leetrite, mumpsi ja punetiste kompleksvaktsiini koostises laste vaktsineerimiseks riikliku immuniseerimiskava raames. Täiskasvanud peavad ennast vaktsineerima enda kulul ning selleks tellib ravimiamet eraldi vaktsiinikogused.  

Ravimiameti tegevuslubade ja inspektsioonibüroo vaneminspektor Klara Saar rääkis, et apteekide ja tervishoiuasutuste huvi leetrivaktsiini vastu paistab olevat suurenenud. Ravimite müümisega tegelevad ravimite hulgimüügiettevõtted. Saare sõnul praegu ravimite hulgilaos täiskasvanute vaktsineerimiseks mõeldud vaktsiini ei leidu.

«Immuniseerimiskava välise koguse tarned toimuvad müügiloa hoidja kinnitusel kuni neljanädalase tellimisgraafiku alusel. Järgmine tarne koguses 1000 annust saabub eeldatavasti 20. juunil,» sõnas Saar. Vaktsiin on praegu hulgilaost otsas, kuid võib saadaval olla vaktsineerimiskabinettides, perearstikeskustes ja ka apteekides lisas Saar.

Vaktsiini hind apteegis on orienteeruvalt 12 eurot, vaktsineerimiskabinettides võib lisanduda teenustasu vastavalt hinnakirjale.  

Kes vajab leetrivaktsiini?

  • Tõhusa kaitse leetrite vastu annab kaks vaktsiinidoosi. Seega peaksid ühe doosiga vaktsineeritud kindlasti laskma teha ka teise doosi.
  • Aastatel 1980–1992 sündinud inimestel soovitatakse samuti end ühe lisadoosiga uuesti vaktsineerida lasta.
  • Kui puuduvad andmed varasemate vaktsineerimiste kohta, siis tuleks pidada nõu arstiga. Andmete puudumisel loetakse inimene enamasti mittevaktsineerituks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles