10 toitu, mis võivad suurendada vähi tekkeriski

Copy
Tehistingimustes kasvatatud lõhe võib osutuda tervisele ohtlikuks.
Tehistingimustes kasvatatud lõhe võib osutuda tervisele ohtlikuks. Foto: Wieslaw Jarek / PantherMedia / Wieslaw Jarek

Kuigi rahvasuu nii väidab, ei ole siiski olemas sellist asja nagu vähki põhjustavad toidud. Leidub aga mõningaid toite, mis võivad haiguse tekkimist süvendada ja parim viis seda vältida on toidukoguseid piirata.

JNCI Cancer Spectrum'is avaldatud uuringute kohaselt on kesine toitumine suure hulga vähidiagnooside põhjuseks; 2015. aastal oli see arv üle 80 000.

Selleks, et hoida toidulauda tasakaalus, vaadake üle, et iga söögikord koosneks pooles osas köögiviljadest või puuviljadest, veerand osas lahjast valgust ja veerand osas täisteratoodetest.

Kui teil on juba teadaolev suurenenud risk vähi tekkeks või soovite lihtsalt riske vähendada, võib olla hea mõte piirata nende kümne toidu tarbimist, mis on vähi tekkega seotud.

1. Madala toiteväärtusega toidud

Prantsuse tervishoiu- ja meditsiiniuuringute instituudi mullune uuring, kus osales 471 495 inimest, näitas, et neil, kes söövad tihti madala toiteväärtusega toiduaineid, oli suurenenud oht vähi tekkeks. Need on toiduained, mida peetakse ebatervislikuks, sest nad sisaldavaid palju kaloreid, kuid kõhtu ei täida. Näiteks näksid, suhkrurikkad joogid, valge suhkur, frititud toidud, transrasvu sisaldavad toidud. Nende asemel sööge minimaalselt töödeldud toite, asendage need näiteks puuviljade, köögiviljade ja täisteratoodetega.

Eriti olid mehed tundlikumad soolevähi, ülemiste hingamisteede vähi, mao- ning kopsuvähi suhtes. Madala toiteväärtusega toidud suurendasid naistel ka menopausijärgset rinnavähi tekkeriski.

2. Töödeldud liha

Maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) kinnitas 2015. aastal enam kui 800 uuringu baasil, et töödeldud liha (sink, peekon, vorst, salaami) on vähkitekitava mõjuga. «Töödeldud ja punane liha on selgelt seotud vähiga,» kinnitas Sidney Kimmeli vähikeskuse teadlane Elizabeth Platz.

Kuigi täpsed põhjused ei ole teada, arvatakse, et lihatoodete säilitamiseks kasutatav naatrium liitub lihaühenditega vähiühendite loomisel ja soodustab soolestikus bakterite kasvu, mis teadaolevalt põhjustavad vähki.

Ameerika vähiuuringute instituut (AICR) soovitab töödeldud liha tarbimist piirata ja juhib tähelepanu sellele, et ainult 30-60 grammi ülitöödeldud lihatoite päevas võib suurendada rinnavähi ja soolevähi tekkeriski. Parem alternatiiv on grillitud või küpsetatud mahe linnuliha, sest nii saate kindel olla, mida sisse sööte.

3. Punane liha

WHO 2015. aasta uuringus leiti ka, et punane liha (veise-, sea- ja lambaliha) on tõenäoliselt vähki põhjustav, kuigi põhjused ei ole hästi teada. Uuringute kohaselt leiti punase liha söömisel seos soolevähi tekkega, kuigi 100% kindel see pole. Samuti on leitud seoseid ka kõhunäärmevähi ja eesnäärmevähi tekkel. Mõõdukas koguses võib lahja punane liha olla hea valguallikas, sest sisaldab B-vitamiini ja rauda. USA vähiliit soovitab süüa alla 500 grammi liha nädalas, samas kui WHO soovitab süüa vaid kuni 300 grammi.

4. Mustaks grillitud liha

Paljud kokad on uhked oma burgerite ja steikide üle, kuid paraku pole need tervisele head. Kui kõiki lihaliike grillida väga kõrgetel temperatuuridel, vabanevad neis vähiga seotud ühendid. Söestunud lihas tekib kaks ühendit: heterotsüklilised amiinid (HCA) ja polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud (PAH), mõlematest kemikaalidest on leitud mutageeni. See põhjustab DNA muutusi, mis võib suurendada vähiriski. Grillides tuleks liha sageli pöörata ning vältida selle mustaks kõrbemist.

5. Alkohol

Pidev joomine suurendab vähkkasvaja tekkeriski kurgus, söögitorus, maksas, käärsooles ja pärasooles – eriti veel siis, kui te ka suitsetate. See on tingitud sellepärast, et alkohol hävitab rakud, mis muidu oleksid võimelised end taastootma ja selles protsessis võivad tekkida mutatsioonid. Lisaks võib ainult üks alkohoolne jook päevas naistel soodustada rinnavähi teket.

6. Ülitöödeldud toidud

BMJ hiljutine uuring seostas ülitöödeldud toite (koogid, maiustused, kananagitsad jm) vähiga. Tõenäoline põhjus peitub selles, et neid rohkesti söövad inimesed on sagedasti ka ülekaalulised ning see on omaette riskitegur vähi tekkes. See tegur oli süüdi ligi kaheksal protsendil vähijuhtudest USAs. Rasvumine kahjustab ka söögitoru, kus toimuvad seejärel rakkudes mutatsioonid. Rasv osaleb ka östrogeeni tootmisel ja hormoonide liigne kõikumine võib põhjustada rinna- ja emakakaelavähki. Veelgi enam, rasvumine suurendab insuliiniresistentsuse tõenäosust ja kõrget veresuhkrut on seostatud paljude vähktõve riskidega. Neid toite ei pea täielikult vältima, kuid eelistada tuleks värsket ja minimaalselt töödeldud toite, mille koostisosad on teile tuttavad. 

7. Konservid

Madala soolasisaldusega konservid võivad olla tervislikud ja neid võib roogadesse lisada. Konservikarpidest võib eralduda aga kahjulik ühend BPA. Sagedasel BPA-ga kokkupuutel võib tekkida risk rinna-, eesnäärme- ja munasarjavähiks. Journal of Environmental'is avaldatud uuringus leiti, et inimestel, kes sõid palju konserveeritud toiduaineid, oli uriinis suurem BPA tase. Seos konservtoitude, BPA ja vähi tekke vahel pole sajaprotsendiline, kuid enamasti tasub siiski eelistada värskeid, mitte konserveeritud toite. 

8. Tulikuum tee ja kohv

Kui kohv või tee on tulised, siis jahutage neid, sest mitmed uuringud on näidanud, et kuumade jookide joomine on seotud söögitoru vähktõvega, eriti kui see on kombineeritud suitsetamisega. See teooria ei ole uus ja seda on täheldatud juba 30ndatel, kui New Yorgi arst W.L. Watson kirjutas, et termiline ärritus on tõenäoliselt kõige püsivam söögitoru vähki mõjutav tegur. Nimelt tapab kõrge kuumus ära rakud, mis võivad nende asendamisel muteeruda, soodustades vähki. See on rohkem probleemiks riikides, kus inimesed kipuvad jooma teed, mille temperatuur on üle WHO soovitatu (maksimaalselt 65 °C).

9. Tehistingimustes kasvatatud lõhe

Igaüks teab, et kala on kasulik. See on südamele hea, sisaldab põletikuvastaseid oomega-3-rasvhappeid ja olulisi D- ja B-grupi vitamiine. Siiski on mõningates tehistingimustes kasvatatud kalades leitud ka polüklooritud bifenüüle (PCB-d), mida on uuringutes seostatud vähi tekkega. Võimaluse korral võiks söögiks eelistada tervislikemates tingimustes kasvatatud kalu, sest mõne toitaine, näiteks oomega-3 sisaldus võib nendes olla suurem. Kala võiks tarbida kahe kuni kolme portsjoni jagu nädalas.

10. Suure rasvasisaldusega piim

American Journal of Clinical Nutrition'is avaldatud uuringus tehti selgeks, et rasvased piimatooted on seotud eesnäärmevähiga. Eriti täispiima ülemäärane tarbimine tõstab eesnäärmevähi suremuse riski. Tõenäoliseks seoseks on asjaolu, et kõrge kaltsiumisisaldus võib blokeerida organismi võimet omastada D-vitamiini, mis teadaolevalt pakub kaitset kõikide vähivormide eest. Pigem tasub valida madalama rasvasisaldusega piim ja süüa ka taimseid toite, kust saame kaltsiumi - spinat, lehtkapsas, tofu jm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles