Mehe rinnaõõs süttis lahtise südameoperatsiooni ajal põlema

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Julián Rovagnati / PantherMedia / Julián Rovagnati

60-aastane austraallane kannatas kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse küüsis, mille tõttu süttis lahtisel südameoperatsioonil ta rinnakorvi õõnsus.

Patsiendi rinnakorvist lahvatanud leek oli põhjustatud kopsurebendi kaudu lekkinud hapnikust, vahendas Euroopa anestesioloogia liit.

Kui kirurgid alustasid opereerimist, siis avastasid nad, et kops oli kinni rinnaku küljes. Samuti oli kops kohati kahjustunud ja see näis olevat liigselt paisunud. Kirurg üritas kopsu rinnaku küljest lahti lõigata, aga märkas, et üks suurenenud õhukotike kopsus oli läbi torgatud. See põhjustas õhu lekkimist rinnakuõõnde.

Kirurg tahtis säästa patsienti hapnikuvaegusest ja seetõttu suurendati anestesioloogilise gaasi ja hapniku hulka. Siis läks aga kõik viltu – kopsukoe rinnakust eemaldamiseks kasutatavast seadeldisest tekkinud säde sütitas tegevuspaiga. Lahtisest rinnaõõnest lahvatanud tuli kustutati ja patsient sellest vahejuhtumist kahju ei kannatanud.

Maailmas on vaid mõningaid dokumenteeritud juhtumeid, mil rinnaõõs läheb operatsiooni käigus põlema. Operatsioonitoa töötajad peavad olema teadlikud võimalusest, et kopsukahjustuste korral tuleb elektrilisi seadmeid kasutada ettevaatlikult, kuna ei saa välistada, et sealt tõuseb õhku hapnikuga reageeriv säde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles