Kuidas teha vahet - on see väsimus või insult?

PM Tervis
Copy
Äkiline väsimus, jube peavalu või üleüldine kohutav enesetunne võivad viidata insuldile. Peamine ohumärk on, kui sümptomid tekivad äkitsi ja neid ei oska kuidagi seletada.
Äkiline väsimus, jube peavalu või üleüldine kohutav enesetunne võivad viidata insuldile. Peamine ohumärk on, kui sümptomid tekivad äkitsi ja neid ei oska kuidagi seletada. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Naistel esineb sagedamini mittetüüpilisi ja ebamääraseid insuldi sümptomeid. Need võivad alata väsimusest, segadustundest või üldisest nõrkusest.

Mehed ja naised kogevad tavaliselt sarnaseid insuldisümptomeid, milleks on enamasti ühe näopoole allapoole vajumine, käte nõrkus ja kõnehäired, vahendab Health24. Teisteks märkideks võivad olla sageli probleemid ühest või mõlemast silmast nägemisel, tasakaalu – ja koordinatsioonihäired. Kui mõni neist sümptomitest esineb, tuleks kohe helistada kiirabisse.

Naiste puhul võib olla insuldi sümptomid aga keerukam ära tunda, kuna need on ebatüüpilisemad, ja jätta tähelepanuta. Sellega võivad kaasneda viivitused ajatundliku raske tervisliku seisundi ravis.

«Naistel on sagedamini ebamääraseid sümptomeid. Need võivad alata väsimusest, segadusest või üldisest nõrkusest,» ütles Cincinnati ülikooli neuroloogiaprofessor Pooja Khatri.

Tohtri sõnul võivad paljud naised ohusignaalina kõrvale jätta näiteks ebatavaliselt jubeda peavalu, kui nad on peavaludega harjunud. Samuti võivad püüda vapralt argipäevaga jätkata, kui tekib raskusi kõndimisel, äkiline kurnatus või üldine ülimalt kehv enesetunne ning suutmatus selgelt mõelda, pannes toimunud kiired muutused stressi või ületöötamise arvele. Iiveldus ja oksendamine pannakse tihti viirushaiguse arvele.

Kriitilise tähtsusega on kiire reageerimine äkiliste sümptomite või funktsioonide kadumise korral, mida ei suuda kuidagi seletada. «Peamine ohumärk, et tegu võib olla insuldiga - sümptomid algavad äkiliselt,» ütles doktor Khatri.

Ta rõhutab, et abi otsides ei tohiks peljata, et sümptomid osutuvad valehäireks. «Ei ole mõtet riskida ootamisega, kui asi võib osutuda kiiret ravi vajavaks insuldiks,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles