Arstide ja lapsevanemate rõõmuks valmis põhjalikum laste tervise jälgimise juhend

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Laps naeratamas. Foto on illustratiivne.
Laps naeratamas. Foto on illustratiivne. Foto: unsplash.com

Ravijuhendite nõukoda kiitis heaks uuendatud laste tervise jälgimise juhendi, kus pannakse senisest enam rõhku ennetusele, laste terviseprobleemide varajasele märkamisele ning vanemluse toetamisele.

Juhendi eesmärk on võimaldada kõikide kuni 19-aastaste Eesti laste tervise jälgimist ühetaoliste reeglite alusel. Juhend on mõeldud kasutamiseks nii perearstidele ja -õdedele, lastearstidele, ämmaemandatele, koolitervishoiutöötajatele, sotsiaaltöötajatele (sh lastekaitsetöötajatele), psühholoogidele kui ka lapsevanematele.

«Heale tervisele pannakse alus lapsepõlves. Laste terviseriskide varase märkamise, õigeaegse sekkumise ja raviga on võimalik parandada laste ja perede elukvaliteeti. Terviseprobleemide ennetamine lapseeas võimaldab laduda vundamenti paremale tervisele kogu ülejäänud eluks,» ütles sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna juhataja Agris Koppel. Uus juhend koondab tõenduspõhiseid ja põhjalikult kaalutud soovitusi laste tervise jaoks parimate otsuste tegemiseks. 

Juhendi koostamisel osalesid lastearstide, perearstide, pereõdede, kooliõdede, ämmaemandate, lastekaitsetöötajate, kliiniliste psühholoogide, lapsevanemate ning sotsiaalministeeriumi ja haigekassa esindajad. Spetsiifiliste soovituste koostamisel aitasid oma eriala puudutavates küsimustes kaasa erinevate valdkondade eksperdid (silmaarstid, kõrvaarstid, lastekirurgid jt spetsialistid).

Eesti perearstide seltsi juhi Le Vallikivi sõnul aitab kauaoodatud juhendi uuenduse valmimine kõigil tervishoiutöötajatel ning tugispetsialistidel lapsevanemaid nende rõõmsas töös toetada. «Kõige tähtsam inimene lapse elus on tema vanem, kelle mõju lapse tervisele ja arengule on ülisuur. Üks selle juhendi eesmärkidest on anda ka lapsevanematele kindlustunne, teadmised ja oskused selleks, et lapsed kasvaksid terveteks ja tugevateks,» ütles ta. «Tervishoiutöötajatel on märkamise ja toetamise näol tervete laste kasvatamises abistav roll.»

Eesti lastearstide seltsi president Ülle Einbergi sõnul on ka lastearstidel uue juhendi valmimise üle hea meel. «Laste regulaarsed tervisekontrollid on üliolulised ja neid tuleb teha lapseea erinevatel arenguetappidel selleks, et varakult avastada kõrvalekaldeid lapse arengus, diagnoosida haigusi ja vajadusel suunata lapsi edasi eriarsti vastuvõtule ning jälgimisele,» sõnas ta. «Loodame väga, et juhend aitab perearste ja -õdesid nende igapäevatöös. Juhendiga peaksid tutvuma ka lapsevanemad, et saada teada, millal lapsega tervisekontrolli minna. Paljusid haigusi saab ennetada või varase avastamise korral välja ravida.»

Olulisemad muudatused uues juhendis võrreldes kehtiva tervisekontrolli juhendiga:

  • Vastsündinu ja tema pere tervist mõjutavaid tegureid hinnatakse juba raseduse ajal. Alates 2020. aastast edastab sünnitusosakond perearstikeskusele hinnangu lapse ja ema seisundi edaspidiseks jälgimiseks, sh vajadusel kodus. 
  • Juhendis on soovitused rinnapiimaga toitmise ning lisatoiduga harjutamise alustamise kohta.
  • Juhend soovitab arutada lapse ja pere toitumisharjumusi igal visiidil. Õige toitumine väikelapseeas vähendab ülekaalu- ja rasvumis- ja II tüübi diabeedi riski nooruki- ning täiskasvanueas.
  • Juhised abivajava lapse ja ema sünnitusjärgse depressiooni märkamiseks. Esmatasandil tuleb edaspidi pöörata enam tähelepanu ema sünnitusjärgse depressiooni nähtudele.
  • Juhend soovitab pakkuda vanematele abi riiklikult rahastava programmiga «Imelised aastad», mis aitab vanematel laste kasvatamisega paremini hakkama saada ning lapse käitumisprobleeme ennetada.
  • Suuremat tähelepanu pööratakse intensiivselt spordiga alustavate laste tervisekontrollile.
  • Koostöös silmaarstidega on kokku lepitud, et esmased lapse silmade ja nägemise hindamised toimuvad esmatasandil.
  • Tervisekontrollide ajakava kaasajastati, arvestades lapse arengu olulisemaid etappe. Oluline roll lapse tervise jälgimisel, sh õigeaegsel vaktsineerimisel ning pere nõustamisel on pereõdedel.

Juhend rakendub järk-järgult kuni aastani 2021. Perearstide meeskondadele on plaanis koolitused.

Juhendiga saab tutvuda siin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles