Teadlased tegid soola mõju kohta vähkkasvajatele väga üllatava avastuse

PM Tervis
Copy
Sool.
Sool. Foto: j sierpniowka / PantherMedia / j sierpniowka

Sool võib olla nagu kahe teraga mõõk – teadupärast pole see hea südametervisele, aga sama ei pruugi kehtida vähkkasvajate puhul. Teadusuuringu kohaselt pidurdas kõrge soolasisaldusega dieet hiirtel kasvajate arengut, muutes teatud immuunsüsteemi rakkude toimimist.

Paljud uuringutulemused on näidanud soola kehas põletikku põhjustavaid omadusi, kirjutab Medical News Today.

Hulgiskleroos ja põletikuline soolehaigus on vaid mõned autoimmuunhaigustest, mida suurem soola tarbimine võib muuta hullemaks, stimuleerides liigselt immuunsüsteemi.

Vähi puhul võib tulla aga kehas põletikuliste protsesside kannustamine kasuks ja aidata võidelda kasvajatega. Teadlaste töörühm otsustas soola mõju kasvajatele uurida kahe hiirmudeli peal.

Professor Markus Kleinewietfeld viis kolleegidega rakukultuure kasutades esmalt läbi eksperimendi, uurides nende käitumist kõrge soolasisaldusega keskkonnas. Teadurid leidsid, et külluslik soolasisaldus pidurdas teatud immuunrakkude toimimist – seda nii vähiravipatsientidelt kui hiirtelt võetud rakkudes.

Need kindlat tüüpi immuunrakud, mida kutsutakse MDSC-ks, omavad muidu kontrolli teiste immuunsüsteemi rakkude üle, aga kaotasid kõrge soolasisaldusega keskkonnas võime nende tegevust pidurdada. Varasemates uurimustes on uurijad väitnud, et MDSC rakud on immuunsüsteemi põhilised pidurid, mis hoiavad teisi rakke tagasi, nii et need ei saa tulemuslikult vähirakke rünnata.

Uuringus pöördus aga MDSC-de mõju – see ei takistanud enam kasvajate hävitajarakkude tegevust.

Samuti mõõdeti soola mõju kasvajatega hiirtel. Melanoomiga hiirtele söödati kõrge soolasisaldusega toitu ja neil ilmnes oluline pidurdumine kasvaja arengus võrreldes kontrollgrupiga, kes tarbisid soolavaest toitu.

Samuti kasutati protsessi uurimiseks kopsuvähiga hiiri, kelle puhul soolarikas toit pärssis samuti oluliselt kasvaja arengut.

Teadlased hindavad leidu väga huvitavaks, kuna olid ka ise üllatunud, et vähi arenemist pidurdab kõigest toidu soolasisalduse tõstmine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles