Teadusuuring: see vitamiin vähendab vähisurmasid

PM Tervis
Copy
D-vitamiin on keha toimimise üks alustala.
D-vitamiin on keha toimimise üks alustala. Foto: Sven Weber / PantherMedia / Sven Weber

D-vitamiini tarvitamine võib pikendada vähihaigete oodatavat eluiga, selgus kliiniliste raviuuringute analüüsist.

Michigani ülikooli teadurid analüüsisid uuringuid, mille käigus oli antud inimestele D-vitamiini ning kontrollrühm sai vähemalt kolm aastat platseebot ehk tühivitamiini, vahendab Medical News Today.

Vaatluse alla võeti vaid teadustööd, kus oli uuritud D-vitamiini kasutamist haigusi ennetada aitava meetmena minimaalselt nelja aastase perioodi jooksul. Oluline oli ka, et uuringutes oleks üles märgitud, kes haigestusid vähki ja milline oli sellega seotud suremus. Analüüsi koondati 79 055 inimese terviseandmed. Uuritavate keskmine vanus oli 68-aastat ja 78 protsenti neist olid naised.

Uurijad leidsid olulise seose D-vitamiini tarbimise ja madalama vähki suremuse vahel uuringute kestuse ajal.

Analüüsis selgus, et D-vitamiini lisandeid võtnud inimestel oli 13 protsenti madalam risk surra vähki võrreldes tol ajavahemikul platseebot tarbinutega. Teadurite arvates võiks see olla oluline teadmine vähipatsientidele.

Ei ilmnenud aga olulist seost vähki haigestumise ja D-vitamiini võtmise vahel.

D-vitamiin aitab lisaks luude tugevdamisele kontrollida rakkude jagunemist, immuunsüsteemi tööd ja ohjata põletikulisi protsesse kehas. 

D-vitamiini saad ka nii toidust kui päikesepaistest. UV-kiirgus võib hakata kahju tegema nahale, aga 15 minutit argist kümblust päikese all on mõõdukas aeg vitamiinivarude täiendamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles