Tartu arstiteadlased õpetavad Vietnamis välja uusi meditsiinitöötajaid

PM Tervis
Copy
Vietnam vajab hädasti uusi tervishoiuspetsialiste.
Vietnam vajab hädasti uusi tervishoiuspetsialiste. Foto: ANH TUAN / AFP

Tartu Ülikooli teadlased ja õppejõud külastasid Vietnami meditsiiniülikoole, et võtta kokku Vietnami arstiõppe ja meditsiinisüsteemi parendamisel tehtud aastatepikkune koostöö.

Projekti käigus on Eesti teadlased saanud palju uurimismaterjali, mida oma teadustöös kasutada. Hanois toimunud kohtumisele kogunesid seitsme Vietnami meditsiiniülikooli rektorid ja kõrged ametnikud, et muu hulgas arutada eestlastega Vietnami biopanga loomise võimalikkust.

Juuni alguses Vietnamis toimunud koostööprojekti «Teadusvõimekuse parandamine Vietnami ülikoolides, juurutades Euroopa kõrgharidusstandardeid ja kasutades tehnoloogiasiiret» lõpuseminaril võisid projekti partnerid uhked olla, sest aastatepikkune järjepidev töö on olnud tulemuslik. Hue Meditsiini- ja Farmaatsiaülikoolis on välja töötatud uuenduslik biomeditsiini doktoriõppekava, mille järgi õpib praegu 19 Vietnami doktoranti. Koolitatud on ka arvukalt meditsiinipersonali.

Koostööprojekti koordinaator, Tartu Ülikooli ortodontia dotsent Triin Jagomägi ütles, et heade teadmiste ja oskustega arstidest on Vietnami tööturul suur puudus. «Vietnam vajab uue põlvkonna meditsiinitöötajaid. Nii olemegi koolitanud sealseid üliõpilasi ja kolleege farmaatsia, ortopeedia, patofüsioloogia, reproduktiivmeditsiini ja stomatoloogia valdkonnas ning töötanud selle nimel, et sealses meditsiinisüsteemis oleksid kvalifitseeritud arstid, nii nagu see Euroopas tavaks on,» rääkis Jagomägi.

Praegune projekt on lõppemas, aga esitatud taotlus uue alustamiseks ja loodetakse jätkata kauakestvat koostööd. «Uurimistööde rahastamisega on Eestis kaua olnud halvasti. Minule kui ortodondile on Vietnamis andmete kättesaamine ja teatud uuringute tegemine palju odavam kui Eestis. Ühes minu juhendatavas projektis, kus uurime suuõõne funktsioone, vaatame läbi kõik ühes Đà Nẵngi haiglas ilmavalgust näinud vastsündinud. Eelmise aasta märtsis sündis seal 1200 last, aga samas kuus sündis terve Eesti peale 1150 last,» illustreerib Jagomägi, kui palju lihtsam on Vietnamis saada uuringuandmed ühest kohast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles