Öösel varitseb magamistoas üllatav oht, mis paneb kehakaalu mühinal kasvama

PM Tervis
Copy
Kui jätad või unustad pidevalt ööseks põlema ereda tule või televiisori, hakkab see segama unehormooni tootmist ja sellest lähtuvatel põhjustel hakkab tõusma ka kaal.
Kui jätad või unustad pidevalt ööseks põlema ereda tule või televiisori, hakkab see segama unehormooni tootmist ja sellest lähtuvatel põhjustel hakkab tõusma ka kaal. Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Antonio Guillen Fernández

Enne magama jäämist toas kõikide tulede kustutamine ja elektrooniliste valgusallikate välja lülitamine võib olla oluline moodus vältida kaalutõusu.

Kui uneajal kiirgavad ümberringi valgust elektroonilised seadmed ja põlemas on ka väike lambike, võib see aidata kaasa kaalutõusule, kirjutati meditsiiniajakirjas JAMA avaldatud uuringus.

Uuringu autor doktor Yong-Moon Mark Park ütles, et valgus võib segada unehormooni melatoniini tootmist ja see paiskab segi loomulikud ärkveloleku- ja unetsüklid. See võib muuta ka meie kehas stressihormoonide taset ja mõjutada ainevahetusprotsesse moel, mis soodustavad kaalutõusu.

Pealegi võib valgusallika juures magamine kõige otsesemas mõttes und häirida. Halvasti välja puhanud inimene kaldub tegema halvemaid toitumisvalikuid ja on füüsiliselt väheaktiivne.

Uuringus osales ligi 44 000 naist, vanuses 35–74-aastased, kes avaldasid teadlastele oma magamisharjumused. Selgus, et välja lülitamata valgusallikaga toas magavad naised võtsid 17 protsenti suurema tõenäosusega järgneva viie aasta jooksul kaalus juurde viis kilo või rohkem. Samuti näis arvesse minevat, kui tugev oli kunstlik valgus toas magamise ajal.

Väikese öövalguslambi kasutamine ei seostunud kaalutõusuga. Oluline hüpe kehakaalus toimus aga naistel, kes magasid laelambi valguse käes või jätsid ööseks käima televiisori.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles