Kas pesemata nõusid üleöö kraanikaussi jätta on ohtlik?

PM Tervis
Copy
Bakterid ei lähe ise mööda kööki jooksu. Kuna käsitsi pestes kasutatava vee temperatuur on madalam kui nõudepesumasinas, võiks siiski üldiselt õhtuti nõudepesu ära teha, et vältida hiljem bakterikoloonia jääkide sisse söömist.
Bakterid ei lähe ise mööda kööki jooksu. Kuna käsitsi pestes kasutatava vee temperatuur on madalam kui nõudepesumasinas, võiks siiski üldiselt õhtuti nõudepesu ära teha, et vältida hiljem bakterikoloonia jääkide sisse söömist. Foto: CandyBox Images / PantherMedia / CandyBox Images

Hollywoodi staar Gwyneth Paltrow tunnistas, et ei saa öösel magada, kui mustad nõud on jäänud kraanikaussi. Kas üleöö laokil olevad nõud ehk bakteripesad kujutavad ohtu pere tervisele?

Enne magama minemist köögis kord majja lüüa tundub olevat jõukohane ülesanne, aga päevatööst kurnatuna ei jõua selleni mitte alati, kirjutab The Guardian. Enesesüüdistamise vältimiseks öeldakse endale, et nõud jäetakse ligunema, sest siis on neid hiljem hõlpsam pesta. Kas selliselt toimides võib aga kaasneda oht oma kodus ohtlikke mikroorganisme levitada ja kas nõud ikka saab pärast bakterikoloonia paljunemist piisavalt puhtaks?

«On teisi olulisemaid asju, mille pärast hügieeni seisukohalt muretseda,» ütleb toiduohutuse ekspert Lisa Ackerley. «Nõudel olevad bakterid paljunevad öösel, aga kui asjad lähevad järgmisel päeval nõudepesumasinasse ja neid on põhjalikult pestud, ei peaks sellest tulema mingit probleemi. Need bakterid ei hakka kogu köögis roomama.»

Kui kodus ei ole aga nõudepesumasinat, mis kasutab kõrgema temperatuuriga vett kui inimesed käsitsi pestes, on eksperdi arvates ilmselt igaks juhuks parem need siiski õhtul ette võtta. «Aga see ei rikuks mu unerahu, kui nõud aeg-ajalt üleöö pesemata jäävad,» märgib Ackerley.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles