Uuring leidis, et inimesed võivad süüa nädalas pangakaardi jagu mikroplasti

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Businessman Giving Credit Card From Wallet
Businessman Giving Credit Card From Wallet Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Austraalia Newcastle ülikooli uuring leidis, et keskmine inimene võib iga päev süüa sisse umbes viis grammi mikroplastikut, mis võrdub pangakaardi väärtuses plastikut.

Inimesed võivad igal aastal tahtmatult sisse süüa ja hingata enam kui 250 grammi jagu mikroplasti, selgub Maailma Looduse Fondi tellitud raportist. Ekspertide sõnul napib sedavõrd täpse hinnangu andmiseks kvaliteetseid alusandmeid ja selgus puudub ka plasti tervistkahjustava toime osas, vahendab ERR teadusportaal Novaator

Teaduskirjanduses on spekuleeritud, et koos plastiosakestega võivad jõuda organismi ka sinna talletunud mürkained. Mikroplasti võimalikele tervisemõjudele ei pöörata Maailma Looduse Fondis ülevaates erilist tähelepanu. "Selles ei esitleta tõendeid, et päevas isegi 250 osakese sisse söömine oleks inimestele ohtlik või kergitaks inimeste haigestumisriski," märkis Alastair Grant, Suurbritannias asuva Ida-Anglia Ülikooli ökoloogiaprofessor. Praeguste tõendite valguses teevad arengumaades inimestele rohkem kahju plastprahi põletamisel eralduvad peenosakesed kui vees ja toidus leiduv mikroplast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles