Liha söömise harjumuste muutmine võib tähendada pikemat elu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Suurenenud punase liha tarbimine tõstis varase surma riski üheksa protsenti, kui liha oli töödeldud, kasvas risk 13 protsenti.
Suurenenud punase liha tarbimine tõstis varase surma riski üheksa protsenti, kui liha oli töödeldud, kasvas risk 13 protsenti. Foto: Ion-Cristian Enoiu / PantherMedia / Ion-Cristian Enoiu

Aina rohkem tõendeid viitab sellele, et punase lihaga liialdamine seostud terviseprobleemide tekkimisega. Uus uuring leidis, et muutes punase liha söömise harjumusi, on võimalik vähendada varase surma riski.

Eile ajakirjas BMJ avaldatud uuringus leiti, et kui suurendada punase liha tarbimist vähemalt poole portsjoni võrra päevas, suureneb varase surma risk 10 protsenti. Lisaks leiti, et eriti kõrgeks tõusis risk neil, kes tarbisid töödeldud punast liha, näiteks peekoni või burgerite kujul, vahendab CNN

Punase liha asendamine teiste proteiiniallikatega võib aga eluiga hoopis pikendada. Nähti, et linnuliha, kala, pähklid, kaunviljad ja täistera loomaliha asemel vähendas enneaegse surma riski.

Harvardi T.H. Chani Rahvatervise kooli uuring põhines 53 553 naise ja 27 916 mehe söömisharjumustel ja surmariskil Ameerika Ühendriikides aastatel 1986-2010. Andmed näitasid, kui palju punast liha ja teisi toite osalejad nelja aasta jooksul sõid ning selle järgi arvutati välja aja jooksul toimunud muutused söömisharjumustes. Riiklikest andmetest vaadati osalejate surmasid kõikidesse põhjustesse.

Pannes kokku toitumise ja surmaga seotud andmed, leidsid uurijad, et kui kaheksa aasta jooksul suurenes punase liha tarbimine vähemalt pool portsjonit päevas, tõusis surmarisk keskmiselt kümme protsenti. Jällegi selgus, et kui punase liha tarbimine vähenes ja täistera, köögiviljade ja teiste valguallikate söömine kasvas, vähenes kaheksa aasta jooksul surma risk.

Uuringu autor toitumise ja epidemioloogiaprofessor Frank Hu sõnas, et ka teised uuringud on näidanud, et kõrge küllastunud rasvhapete, heemse raua, säilitusainete ja muud punase liha koostisosad võivad tervisele kahju tuua. Erinevad uuringud on leidnud, et punane liha soodustab ka kahjulikke muutusi soolestikubakteris ning isegi väike kogus punast liha iga päev võib suurendada soolevähi tekkimise ohtu.

Loe punase liha ja soolevähi seostest lähemalt siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles