Leetrite vastu saab end taas vaktsineerida juuni lõpus

PM Tervis
Copy
Leetrid levivad taas.
Leetrid levivad taas. Foto: Shutterstock

Täiskasvanute revaktsineerimiseks mõeldud leetrivaktsiinid said äsja otsa ja uus kogus jõuab Eestisse enne jaanipäeva. Nende laiali jaotamine võtab terviseameti kommunikatsioonijuhi Simmo Saare sõnul aega ja kättesaadavad on leetrivaktsiinid taas juuni lõpust.  

Leetrivaktsiinid on nõudlikud säilitustingimuste suhtes ja nõukogude aja lõpul ei pruugitud neid järgida. Seetõttu ei pruugi olla 1980ndatel vaktsineeritute immuunsus leetrite vastu piisav.    

Täiskasvanutel, kes ei ole leetreid kas põdenud või pole nende vastu vaktsineeritud või ei oma enda seisundi kohta infot, soovitab terviseamet end vaktsineerida kahe MMR-vaktsiinidoosiga. Kahe vaktsineerimise vaheline aeg peaks olema vähemalt üks kuu.

Samuti peaksid end uuesti vaktsineerima täiskasvanud, kes on vaktsineeritud kas ühe doosiga või kelle kahe doosiga vaktsineerimine jäi aastatesse 1980–1992.

Leetrite vastu vaktsineerida soovivatel inimestel soovitatakse võtta ühendust oma perearstiga, kes soovi kohaselt vajaliku koguse vaktsiini saab ette tellida. Leetrite antikehasid organismis saab määrata tasulises laboris. Lisaks on võimalik vaktsineerida ka vaktsineerimiskabinetis.

Leetrite esmasteks haigusnähtudeks on palaviku tõus, halb enesetunne, köha, nohu, silma sidekesta põletik ja valgusekartus. Mõne päeva pärast ilmub nahale iseloomulik lööve, mis algab kõrvade tagant ning levib edasi näole ja kaelale ning hiljem ülejäänud kehale. Leetritesse haigestunu on nakkusohtlik 4–5 päeva enne ja kuni 5 päeva pärast lööbe teket. Haiguse peiteaeg on kuni 21 päeva. Haigusel spetsiifilist ravi ei ole, leevendatakse vaid sümptomeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles